'Omroep moet snijden in sport en amusement'

De Publieke Omroep moet het mes zetten in amusement en sport. Programma's zoals Bananasplit en Wie van de Drie voegen weinig 'publieke waarde' toe, stelt voorzitter van de raad van bestuur van de Nederlandse Publieke Omroep Henk Hagoort dinsdag in een ingezonden brief in de Volkskrant.

Ook is het volgens hem de vraag of de NOS de eredivisie én de Champions League moet uitzenden. Met zware bezuinigingen in het vooruitzicht wordt volgens Hagoort hard gewerkt aan hervormingen.

Scherpe keuzes zouden daarbij nodig zijn. Hij neemt al enkele programma's op de korrel. Mogelijk moet de NOS de Champions League inleveren. Ook zou Boer Zoekt Vrouw meer publieke waarde hebben dan het opnieuw uit de kast halen van Wie van de Drie. Koefnoen past volgens de omroepbaas beter bij de publieke omroep dan Sterretje Gezocht. Paul de Leeuw zou 'meer onderscheidend' zijn dan Bananasplit.

Het gesprek over de bezuinigingen moet volgens Hagoort in alle openheid worden gevoerd. "Ook al raakt dat aan de inhoudelijke autonomie van de omroepen."

De kwaliteit van de programmering mag volgens Hagoort niet worden aangetast. Hilversum is volgens hem bereid keuzes te maken, 'maar we zullen niet toestaan dat de overheid ons in detail voorschrijft hoe en waarop we moeten bezuinigen'.

In augustus zei voorzitter van de nieuwe omroep WNL Fons van Westerloo in De Telegraaf al dat de publieke omroep veel kan bezuinigen op amusement. Ook directeur van de NPS Joop Daalmeijer suggereerde minder amusement uit te zenden.

Hagoort pleitte er eerder voor het aantal omroepen terug te brengen naar vijftien. Nu zegt hij in de krant dat zeven of acht omroepen ook genoeg is om de pluriformiteit te waarborgen. Momenteel zijn er meer dan twintig omroepen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden