Omroep HUMAN durft best filosofie op televisie te brengen

Filosofische verdieping op televisie: omroep HUMAN durft het aan. Komende zondag zal de eerste aflevering van de serie 'Het Filosofisch Kwintet' worden uitgezonden. Journaliste Clairy Polak en filosoof Ad Verbrugge gaan met 'intellectuele ervaringsdeskundigen' in gesprek over onze huidige rechtsstaat.

Tijdens rondetafelgesprekken worden thema's als de gevolgen van maatregelen die terrorisme moeten voorkomen en het vertrouwen in de rechterlijke macht vanuit een filosofische invalshoek besproken. Het programma is gebaseerd op het Duitse televisieprogramma 'Das Philosophische Quartett', dat al ruim tien jaar op de buis is.

Eindredacteur Marc Josten gelooft dat televisie het beste medium is voor dergelijke 'dialectische gesprekken'. "In plaats van elkaar in een discussie te bestrijden, hebben we de intentie om naar elkaar te luisteren." Het publiek van "krantenlezende intellectuelen die normaal geen televisie kijken", dat hij hoopt aan te trekken, moet "het gevoel hebben dat ze zo bij het gesprek kunnen aanschuiven".

De eindredacteur heeft er specifiek voor gekozen om geen andere filosofen, maar bijvoorbeeld juristen en historici uit te nodigen als gast. "Socrates ging op de agora ook niet in debat met filosofen. Hij sprak juist met de mensen."

Het filosofische element komt voornamelijk van filosoof Verbrugge; hij moet abstractie in het gesprek brengen. "Daarnaast zit het filosofische in de houding die we van onze gasten verwachten", zegt Clairy Polak.

Volgens Polak, die de gesprekken zal leiden, moet de kijker puur door de inhoud worden geboeid. "Natuurlijk is er ook goed nagedacht over de vorm. We voeren onze gesprekken op de elfde verdieping van de Vrije Universiteit, met uitzicht op de Amsterdamse Zuidas. Onze blik is gericht op de wereld, waar we een beetje boven hangen. Dit symboliseert het helikopterperspectief waarmee we naar het publieke debat kijken."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden