Omroep Brabant zat fout met Tinkebell

VAN ONZE REDACTIE MEDIA & CULTUUR

Omroep Brabant moet van de rechter een uitzending over de Nederlandse kunstenares Katinka Simonse rectificeren. Simonse, beter bekend als Tinkebell, was naar de rechter gestapt nadat de regionale omroep volgens haar uitspraken in een uitzending van februari vorig jaar uit de context had gehaald.

Het ging om de kwestie met de uitgezette Afghaanse asielzoeker Feda Amiri, met wie Simonse nauw in contact stond. Amiri verklaarde tijdens zijn uitzetting door marechaussees te zijn mishandeld. Tinkebell reisde Amiri naar Afghanistan achterna en voerde vanuit daar een telefoongesprek met Omroep Brabant. In de uitzending die daarop volgde, lijkt het alsof de kunstenares de uitspraken over de mishandeling betwist. Dat bericht werd vervolgens door verschillende media overgenomen.

In werkelijkheid had Simonse, zo schreef ze onder meer in de column die ze tot voor kort in Trouw had, een wat-als-gesprek gevoerd met de journalist. Die context werd echter weggelaten. Volgens de omroep gaven zij gewoon een samenvatting van het gesprek met de kunstenares.

Maar de rechter gaf Tinkebell gisteren gelijk. De omroep heeft door te knippen en te plakken onterecht de indruk gewekt dat de kunstenares stellig beweert dat ze twijfelt aan het verhaal van Amiri en moet binnen twee dagen rectificeren en de proceskosten van 1290 euro betalen.

Het gebeurt een enkele keer per jaar dat rechters zich buigen over een rectificatieverzoek. Mensen die zich gedupeerd voelen door media, kunnen ook naar de Raad voor de Journalistiek stappen. Die ontving in 2015 77 klachten; de meeste over onjuiste en tendentieuze berichtgeving.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden