Omniworld krijgt uitstraling

FC Omniworld werkt in stilte zijn gebreken weg. De komst van drie toppers-op-leeftijd geeft aan dat de club op de juiste weg zit.

Een jonge vader rijdt ongedurig met een kinderwagen heen en weer voor de afrastering van het stadion van FC Omniworld. Daags na het verloren bekerduel met Heracles wil hij met zijn zoontje de uitlooptraining bijwonen. Over veel clubliefde blijkt de man niet te beschikken. Na vijf minuten drentelen zoekt hij de beschutting van zijn auto op. „Straks vat de kleine nog kou”, verontschuldigt hij zich. Met hem verdwijnt de enige toeschouwer uit zicht.

De spelers van de Almeerse eerstedivisionist merken de desinteresse niet eens op, als ze even later keuvelend de kleedkamer uitkomen. Sinds Omniworld in 2005 toetrad tot het betaald voetbal, heeft de club de publieke opinie niet bepaald meegekregen. De naam deugde niet, het paarse tenue deed pijn aan de ogen, de spelers konden het profniveau niet aan en het budget van 1,5 miljoen euro was een lachertje. Toen het stadion werd vernoemd naar een fabrikant van vorkheftrucks, wreven de cynici nog eens extra genoegzaam in de handen.

Technisch directeur Jeffrey Kooistra kent de vooroordelen. Vanachter zijn bureau wijst hij glimlachend naar het raam van zijn kantoor, dat uitkijkt op het kunstgrasveld van het stadion. „We golden als een lelijk eendje”, legt de Amsterdamse ex-prof uit. „Nu voel je dat Omniworld een zekere aantrekkingskracht krijgt.” Zijn handgebaar staaft deze stelling. Buiten jogt voormalig ajacied Wamberto soepel voorbij. „Zo’n jongen gelooft in ons. Dat zegt wel iets.”

De kleine Braziliaan is niet de enige opvallende verschijning op het trainingsveld. Met trainer Peter Boeve en assistent Peter van Vossen beschikt Omniworld over een gelouterde technische staf. Samen droegen ze in totaal 47 maal het shirt van het Nederlands elftal. „Oud-Feyenoorder Bert Konterman loopt stage bij ons”, vult Kooistra aan. „En over de scouting hoeven we ook niet te klagen. Ik ga samen met oud-international John Rep op zoek naar materiaal voor het eerste elftal.”

Die speurtochten zijn niet vruchteloos. Zo vond Kooistra bij hoofdklasser Huizen Nordin Amrabat, inmiddels spelend voor VVV en Jong Oranje. Sjoerd Ars, nu in dienst van Go Ahead Eagles, werd opgemerkt in het belofteteam van De Graafschap. Osama Assaidi, afkomstig van DWS, geldt als de nieuwste groeibriljant. „Zo slecht doen we het niet”, lacht Kooistra. „Dat we in ons debuutjaar als voorlaatste eindigden en vorig seizoen als zestiende, zegt me weinig. Het gaat de goede kant op. Omniworld gaat zich straks mengen in de strijd om een plek in de play-offs.”

Op deze ferme uitspraak volgt geen relativerende knipoog. De laatste verrichtingen op de transfermarkt geven daar ook geen aanleiding toe. Behalve Wamberto streken routiniers Yannis Anastasiou en Jatto Ceesay neer in Almere. De Griekse spits (afkomstig van Sparta) en de Gambiaanse aanvaller, die tien seizoenen onder contract stond bij Willem II, moeten het doelgemiddelde opvijzelen. Het aantrekken van dergelijke spelers valt niet te rijmen met een bescheiden ambitie.

„Toch wel”, countert Kooistra. „We zochten naar bruikbare krachten in de voorhoede. Een spits van de amateurs van Be Quick ’28 stond hoog op mijn verlanglijstje. Toen kreeg ik een telefoontje, dat Ceesay en Anastasiou hier graag wilden voetballen. Ze kwamen letterlijk aanwaaien. Financieel hoefden we geen bokkensprongen te maken. Die jongens pasten binnen het budget. Wamberto niet. Zijn salaris wordt opgehoest door externe partners. Ik geef toe dat hun komst kortetermijnplanning is. Maar wat geeft dat?”

Coach Boeve, na een afwezigheid van drie jaar teruggekeerd in het betaald voetbal, denkt er net zo over. „Ze geven de club uitstraling”, legt de voormalige assistent van Co Adriaanse uit. „En hopelijk zorgt dit drietal voor de nodige doelpunten.” Geen overbodige luxe, zo blijkt als de selectie ter afsluiting op vrije trappen oefent. Zonder Anastasiou, die al onder de douche staat, en Ceesay (knieblessure) etaleert vooral hulptrainer Van Vossen zijn klasse. Kooistra ziet het goedkeurend aan. „Zie je hoe gebiologeerd die jongens naar hem kijken? Aan zulke types trekken ze zich op.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden