Ommer volleybalclub gaat met Volcodrome suprematie AMVJ te lijf

Van onze volleybalmedewerker NIEUWEGEIN - De volleybalsters van AMVJ waren al verzekerd van de landstitel en onderstreepten hun suprematie door dit weekeinde ook de beker te pakken. Of de Amstelveense ploeg ook volgend seizoen zo kan domineren is nog maar sterk de vraag. Zeker gezien de ontwikkelingen in Ommen waar de landskampioen van vorig jaar international na international contracteert.

Het begon met Elles Leferink en Anoek Suythof van Pollux, toen volgde Aafke Hament van het Duitse VC Schwerte, spelverdeelster Jetty Fokkens werd losgeweekt bij Olympus en dit weekeinde opende de Ommer club de onderhandelingen met een Chinese international. Het gaat om de 28-jarige Ly Yng Wu, die momenteel bij het Spaanse Tenerife speelt en onlangs tot beste speelster van de Spaanse competitie werd gekozen. Wu speelde meer dan vierhonderd (!) duels in het Chinese nationale team.

Als de aanvoerster van het Roemeense nationale team Mirela Bojescu deze week de laatste testen na een zware knieblessure doorstaat, dan bezit Volco op papier over de sterkste dames-selectie van Nederland. Een opmerkelijk gegeven want aan het begin van dit seizoen moesten de speelsters zelf de telefoon ter hand nemen om sponsors te werven en zodoende de club van de financiële ondergang te redden.

Een nieuw bestuur trad een half jaar geleden aan en begon onmiddelijk met het oprichten van een business-club. Nu zorgen meer dan veertig sponsoren voor een stevige geldelijke basis waardoor veel mogelijk is in Ommen.

“Dat is ook het verschil met enkele jaren geleden”, zegt voorzitter Roel Zweers. Hij doelt op de periode dat Etiflex zorgde voor de munten. “Toen was de hele club afhankelijk van één geldschieter. Nu is dat risico veel meer verspreid”, aldus Zweers.

Het doel van de frisse wind in Salland is simpel: zo snel mogelijk terugkomen aan de top. Trainer Jan Berendsen en spelverdeelster Diane Rademaker mochten daarom uitkijken naar een andere club en kampioenenmaker Pierre Mathieu werd aangetrokken als de nieuwe oefenmeester. Een andere noviteit is het huis waarin enkele speelsters zullen gaan wonen.

In Ommen wordt her en der al gekscherend gesproken van het Volco-drome. Roel Zweers: “Het gaat om een woonvoorziening voor meerdere personen waarbij gezorgd wordt voor warme maaltijden. Zodoende kunnen de meisjes zich optimaal bezighouden met sport en/of studie”.

De schaduw van de schermutselingen in Ommen was ook zichtbaar in Nieuwegein, waar AMVJ in de bekerfinale geen enkele moeite had met VVC. Zo leek international Jerine Fleurke van de Amstelveense ploeg terug te keren naar Volco, maar zij ondertekende deze week een nieuw contract bij AMVJ. Erna Brinkman is het aas in een strijd tussen VVC en Volco. De international speelt bij dezelfde club als Aafke Hament en zal binnenkort bekend maken of ze haar team-maatje achterna reist of dat ze in Vught gaat spelen. V.V.C-coach Appie Krijnsen is er zeker van dat Brinkman naar Brabant toekomt. “Als je diep in haar hart kijkt, speelt ze het liefst hier.”

Kwalificatieduel De bekerfinale gaf niet de strijd die ervan verwacht werd. VVC was veel te zwak en dat was met name te wijten aan de afwezigheid van Andra Apine. De buiten-aanvalster werd door de Letse bond verplicht om het EK-kwalificatie-duel tegen België te spelen.

Ook de stop van de Vughtse ploeg deugde van geen kant waardoor spelverdeelster Saskia van Hintum nooit haar stempel op de wedstrijd kon drukken.

AMVJ hoefde daarom absoluut niet tot het uiterste te gaan om het tweede grote succes van dit seizoen binnen te halen. De landskampioen speelde eigenlijk maar een matige wedstrijd. Of dat te maken had met de afwezigheid van coach Agnes Brunninkhuis, zij genoot van een zon-vakantie, zal altijd wel een raadsel blijven.

Haar vervanger Geert Trompetter dacht dat het lag aan enkele lichte blessures. “Enkele speelsters hebben last van vervelende kwetsuren. Daardoor hebben we de afgelopen week een beetje klote getraind.” Het enige dat AMVJ hoefde te doen was wachten op de fouten van VVC. De cijfers 15-13, 15-1 en 15-9 zeggen wat dat betreft voldoende.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden