Omissie? Hulp bij 'zwaar inreisverbod' kan worden vervolgd als misdrijf

Mensen die illegalen helpen, kunnen in sommige gevallen toch vervolgd worden wegens medeplichtigheid. Daarvoor waarschuwt de Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken. Ook VluchtelingenWerk Nederland wil opheldering van staatssecretaris Teeven (immigratie).

Toen het vorige kabinet-Rutte met het plan kwam om illegaliteit strafbaar te maken, waren partijen als de toenmalige regeringspartij CDA maar ook de huidige coalitiepartner PvdA beducht dat hulpverleners medeplichtig zouden worden. Door van illegaliteit een overtreding in plaats van een misdrijf te maken, werd dit voorkomen. Als je iemand helpt die een overtreding begaat ben je namelijk niet medeplichtig. Zo staat het ook in het huidige wetsvoorstel.

Maar, zo waarschuwt de Adviescommissie nu: meerdere aanhoudingen voor illegaal verblijf kunnen leiden tot de oplegging van een zwaar inreisverbod. Een gewoon inreisverbod kan worden opgelegd als een vreemdeling Nederland onmiddellijk moet verlaten of als hij Nederland niet zelf binnen de aan hem opgelegde vertrektermijn heeft verlaten. De overtreding van een zwaar inreisverbod wordt echter vervolgd als misdrijf. Mensen die illegalen met zo'n zwaar inreisverbod helpen kunnen daarvoor dus strafrechtelijk vervolgd worden. Overigens denkt de commissie dat hier sprake is van een omissie.

Kamerlid Voordewind (ChristenUnie) sluit zich daarbij aan: "Of ze hebben hier niet goed over nagedacht, of ze hebben gedacht dat die hulpverleners het dan ook maar een keer moesten weten als ze illegalen helpen met een zwaar inreisverbod." Voordewind werkt aan een wijziging waarmee de mogelijke omissie ongedaan kan worden gemaakt. "Iemand moet te allen tijde naar een arts kunnen. Of wat dacht je van de medewerkers van de Vluchtkerk of andere kerken? Iedereen die helpt met onderdak, eten, onderwijs, kan op deze manier medeplichtig worden."

Een woordvoerster van Teeven laat weten dat voor zover bekend nog nooit iemand veroordeeld is wegens medeplichtigheid hieraan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden