Column

Omhoog, omhoog, richting de hemel

Marijn de Vries.Beeld Foto: Maartje Geels

Heel soms verloopt het zoeken naar een onderwerp voor mijn verhaal alhier net zo stroperig als een gemiddelde Milaan - Sanremo. Uren van lethargisch websurfen, tv kijken, artikelen lezen, sloom op de bank hangen, alles weer terzijde schuivend omdat het niet interessant genoeg bevonden wordt. 

En dan moet het in het laatste uur ineens gebeuren, tempoversnellend, achter de adem, achter de feiten aan ook, want de finish nadert en waar toch over te schrijven, in 's hemelsnaam?

In de uren die daaraan voorafgaan: ik sta op, loop naar de koelkast, pak wat te drinken. Drentel door het huis. Vouw was. Kijk uit het raam. Een man met een PEC-sjaaltje fietst voorbij, hij hoopt dat de IJssel weer van ons wordt. Olé Zwolle. Krant weg, radio aan. Ed de Goeij vertelt dat zijn zoontje het beste medicijn was om een slechte wedstrijd en eigen falen te relativeren. Ik denk: prachtig. En: oeh ah! (Sorry.)

Ik denk aan Tom Dumoulin, en hoe hij op de Poggio indrukwekkend aan de boom schudde, zoals dat in wielertaal zo mooi heet. Een moment lang leek zijn kopwerk voor eeuwig, leek het of hij voor altijd snoeihard omhoog zou rijden, met precies een fietslengte voorsprong. Omhoog, omhoog, altijd maar richting de hemel.

De hemel bestormen

Wat is het toch dat mensen altijd maar de hemel willen bestormen? Ons lot is de zwaartekracht, ons lot is op de grond. Maar de hemel lonkt, onweerstaanbaar blijkbaar. Hogere sprongen in de sneeuw, van Cheryl Maas, steeds hoger op haar snowboard. Duizend breuken in haar lijf weerhouden haar niet van telkens hoger.

Rennen, alle trappen van de wereld op, naar de top van de Eiffeltoren. Het filmpje kwam voorbij, tijdens mijn speurtocht naar een onderwerp, en het rennen was halverwege de zestienhonderd treden al geen rennen meer. Het was trekken aan de leuning, en met de benen slepen van tree naar tree. De zwaartekracht trok harder dan welke spierkracht ook.

Buiten op de parkeerplaats zie ik een man met zijn kind voetballen. Zoon fanatiek. Man traag als stroop, met een sigaret in de mond. Hij houdt het ding tussen z'n lippen als een lolly. Vies. Lomp. En ik maar hoogdravend filosoferen over de hemel bestormen.

IJzeren non

Op Facebook treft mij een filmpje van misschien wel de minst hemelse non die bestaat. Zuster Madonna Buder is zesentachtig en doet aan hele triatlons: 3,8 kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen en een marathon lopen. Sinds haar tweeënvijftigste voltooide ze er veertig, en in 2005 was ze de oudste vrouw ooit die meedeed aan de Ironman van Hawai. Sindsdien is ze de iron nun.

Elke dag rent ze naar de kerk. Daarna fietst ze naar een meer en daar gaat ze zwemmen. Waarom ze ooit begon? Omdat een priester haar zei dat het goed was voor lichaam, ziel en geest. En als ze eens niet finisht? Dat maakt haar niet uit. Want Madonna's mantra is: je inspanning is al een succes op zich.

Ik kijk naar buiten, het is nu donker, maar ik zie ineens hoe het zit. Het gaat niet om de hemel bereiken, nee: het gaat om ernaar reiken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden