Omgekochte Jos van Rey verbannen uit bestuur

Jos van Rey na afloop van de uitspraak in het hoger beroep in de omkopingszaak tegen de oud-politicus.  Beeld ANP
Jos van Rey na afloop van de uitspraak in het hoger beroep in de omkopingszaak tegen de oud-politicus.Beeld ANP

De voor omkoping en witwassen veroordeelde oud-VVD-politicus Jos van Rey is door het hof in Den Haag uit het openbaar bestuur verbannen. Die klap kwam hard aan.

Ook al komt de Liberale Volkspartij Roermond na de gemeenteraadsverkiezingen in maart in het college terecht, Jos van Rey zal in ieder geval géén wethouder worden. Hij mag zich van het Haagse gerechtshof twee jaar lang niet meer met bestuurlijke zaken bemoeien, op welk niveau dan ook. Gezien zijn leeftijd (72) betekent dit dat Van Rey voorgoed uit het openbaar bestuur is verbannen. Hij mag alleen nog raadslid blijven.

Volgens het gerechtshof had Van Rey met deze ernst van de feiten eigenlijk achter tralies gemoeten, maar gezien zijn verdienste voor de stad Roermond kreeg hij een jaar voorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd. Projectontwikkelaar Piet van Pol die Jos van Rey en andere bestuurders met geld en reisjes omkocht, kwam er af met 9 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf, en een boete van 40.000 euro.

Van Rey en Van Pol, twee goede vrienden, hoorden woensdag naast elkaar het uiterst kritische hof aan en verlieten aangeslagen de zaal toen bleek dat hun straf in hoger beroep zelfs is verzwaard. Er waren tranen, er waren armen op schouders, en ook ongeloof: zeker Van Rey blijft ervan overtuigd dat hij niets verkeerds heeft gedaan. Juist door dat gebrek aan zelfinzicht mag hij van het hof voorlopig niet in het bestuur terugkeren.

Vriendschappelijke relatie

Het hof week opvallend af van het eerdere vonnis van de Rotterdamse rechtbank in eerste aanleg. Die veroordeelde Van Rey in juli 2016 aanvankelijk tot een taakstraf, omdat beide heren sommige reisjes ‘als vrienden hadden gemaakt’ en Van Pol die betaalde. Van Rey heeft zich in deze strafzaak ook altijd achter deze vriendschappelijke relatie verschuild. Maar het hof haalde daar een streep door. Wethouder ben je 24 uur per dag, aldus de voorzitter. Ze draaide de argumentatie om: als Van Rey en Van Pol zulke goede vrienden waren, had die eerste zich moeten afvragen of het wel een goed idee was om met zo’n close vriendschap wethouder van ruimtelijke ordening te worden.

Naast het aannemen van grote sommen geld, reisjes en tickets voor voetbalwedstrijden en het inzetten van het verkregen geld voor bij voorbeeld een enorme campagnezuil voor VVD-kadidaat Frans Weekers (wat neerkomt op ‘witwassen’), wordt het Van Rey ook zeer kwalijk genomen dat hij als lid van de vertrouwenscommissie voor de benoeming van de burgemeester van Roermond, gegevens heeft gelekt naar zijn favoriete kandidaat Ricardo Offermans. Van Rey houdt tot op de dag vol dat dit ‘klankborden’ normaal’ is. Daarmee schond hij de vertrouwelijkheid. Ook veroordeelt het hof Van Rey voor het rommelen van stempassen en volmachtbewijzen, zodat zoveel mogelijk stemmen richting de plaatselijke VVD gingen.

Het hof rekent de verdachte de omkopingen en de schendingen van de geheimhoudingsplicht het zwaarste aan. Met het plegen van deze feiten heeft de verdachte, aldus het hof, de integriteit van de sollicitatieprocedure ernstige schade berokkend en het goede functioneren en de integriteit van het onafhankelijke openbaar bestuur ondermijnd. En misschien nog wel erger: het vertrouwen van de burger in dat openbaar bestuur.

Lees hier het interview dat Trouw in augustus met Jos van Rey had: 'U weet hoe dat gaat hè, met succes. Dan gaat je hoofd eraf.'

Lees ook: Jos van Rey krijgt voorwaardelijke celstraf van een jaar

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden