Omgekeerde coup in Venezuela: een nekschot voor de democratie

De Venezolaanse president Nicolas Maduro. Beeld REUTERS
De Venezolaanse president Nicolas Maduro.Beeld REUTERS

Politieke tegenstanders en landen in de regio reageren geschokt en bezorgd op de ontbinding van het Venezolaanse parlement door het hooggerechtshof. De oppositie, die een tweederde meerderheid heeft in dat parlement, wordt zo volledig aan banden gelegd door de regering Maduro.

Jules Lemmens

Venezuela lijkt zo verder af te stevenen op een dictatuur en een mogelijke confrontatie met de regio. Afgelopen woensdag besliste het hooggerechtshof om zichzelf de bevoegdheden van het parlement toe te kennen omdat de oppositie een oplossing voor de economische crisis in het land in de weg zou staan. Volgens parlementsvoorzitter en oppositieleider, Julio Borges, is het land nu officieel een dictatuur.

Ook andere landen hebben de omgekeerde coup veroordeeld. De secretaris-generaal van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), Luis Almagro, verklaarde dat alles waarvoor ze gewaarschuwd hadden ook is gebeurd: "Nicolas Maduro kan zonder de oppositie over alle wetten beslissingen nemen." De VS, die deel uitmaken van de OAS, spreken zelf ook van een ernstige achteruitgang voor de democratie in het land.

Spanningen

Peru riep zijn ambassadeur terug en liet weten dat Lima met andere landen in overleg is of Venezuela moet worden uitgesloten uit de OAS.

Drie jaar geleden verloren de socialisten van president Nicolas Maduro voor het eerst de parlementsverkiezingen sinds de revolutie onder Hugo Chávez in 1999. Om te voorkomen dat de overwinning van de oppositie ook daadwerkelijk spaken in de wielen van de regering zou steken, wees die socialistische regering nieuwe rechters aan om hun positie in het hooggerechtshof te versterken. Sindsdien verklaarden de rechters alle besluiten van het parlement ongeldig en gingen ze woensdag nog een stap verder door het volledige Venezolaanse parlement te ontbinden.

Door de spanningen tussen regering en oppositie, de dalende populariteit van Maduro en de economische crisis, riepen veertien landen, waaronder de Verenigde Staten, vorige week al op om nieuwe verkiezingen te houden. Venezuela zit al jaren in een economische put. Geen enkele ander land kampt met zo'n hoge inflatie. De economie krimpt al drie jaar.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden