Omelet met cèpes

Ingrediënten voor 2 personen:
flinke klont boter; 1 teen knoflook, gepeld, gehalveerd; 100-150 g vers eekhoorntjesbrood of cèpes (of andere smakelijke paddestoelen) in plakken van 2-3 mm; 3 eieren, losgeklopt; zout en peper; 2 eetlepels verse, gehakte peterselie

Vandaag, 23 september, worden de bezoekers van de kathedraal van Rouen de hele dag in de verleiding gebracht om voor 10 of 15 euro een omelette aux cèpes of een omelette aux truffes te kopen en die te savoureren met daarbij een gratis glas wijn, afkomstig uit de wijngaarden van de Abbaye de Fontfroide. Zo'n weliswaar vleesloze, maar wellustige omelet past eigenlijk nauwelijks op vrijdag-vastendag, maar deze kleine, genotvolle zonde wordt door de dienstdoende priester onmiddellijk symbolisch vergeven. Dit alles in het kader van het nationale Fête de gastronomie dat in Frankrijk vandaag voor eerst gevierd wordt. Het al langer bestaande Fête de la musique is door het hele land een doorslaand succes en de Fransen kunnen natuurlijk niet anders dan hun culinaire reputatie eer aandoen.

Er is van alles te doen. Zo gaan beroemde chefkoks met streekproducten in de weer in de Romeinse arena in Nîmes, geeft Anne-Sophie Pic - de enige Franse vrouwelijke kok met drie Michelinsterren - kookdemonstraties voor het stadhuis van Valence, en serveert men op diverse markten soep in een speciale Soup-au-Marché-soepkom, met bijbehorend recept. Er staan al zo'n 4000 evenementen op het programma.

Omdat er dit jaar ongekend vroeg ongekend veel cèpes in onze buurt te vinden zijn, houden wij ons gastronomische feestje gewoon thuis en bakken we zelf omeletten met eekhoorntjesbrood.

Laat de boter smelten op laag vuur, laat de halve tenen knoflook langzaam kleuren en gooi ze weg. Bak de plakken paddestoel op tamelijk hoog vuur tot ze beginnen te kleuren. Schep ze met een schuimspaan uit de pan. Roer ze onmiddellijk, heet en wel, door de eieren, evenals de gehakte peterselie, en zout en peper naar smaak. Giet het eimengsel in de in de pan achtergebleven boter (of voeg nog wat boter toe) en schud en draai de pan boven matig vuur (of gebruik een pannenkoekenmes om de omelet aan de randen steeds even op te lichten om het nog niet gestolde eimengsel naar onder te laten lopen) tot de onderkant gestold is en de bovenkant maar nét droog is. Klap de omelet dubbel en serveer hem terwijl hij nog warm is.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden