Omega-7 vetzuren

Jaren geleden kende ik een boer, die elke dag een eitje at. Hij deed dat al zijn leven lang. Niet te hard gekookt, niet te zacht, zijn vrouw wist precies hoe het moest. Toen kreeg de boer het aan zijn hart. ’Te veel cholesterol,’ zei de dokter. Vanaf die dag at de boer nog één eitje per week, want dokter wist beter.

Tegenwoordig lachen medici om dergelijke adviezen. Natuurlijk moet je uitkijken met cholesterol, maar alleen met een bepaald soort cholesterol. En die zit niet in eitjes. In het legsel van de kip zit juist een cholesterol die wel goed is – met mate gegeten.

Voortschrijdend inzicht, noemen wetenschappers dat. Een wetenschappelijke ontdekking is slechts tijdelijk waar, want het onderzoek ligt niet stil en we kunnen nu niet alles weten. Zo raden medici op dit moment aan om omega-vetzuren te eten, om vooral onverzadigde vetten te eten en geen verzadigde. De industrie speelt daarop in door smeersels op de markt te brengen die zelfs niet op roomboter lijken, maar wel erg gezond zijn. Unilever heeft met Becel al jaren de koppositie. U weet wel, ’goed voor hart en bloedvaten’. Persoonlijk eet ik me gek aan vette vis, want ik ben dol op vette vis – ook op magere, trouwens. En het is gezond, dus mijn hobby maakt me beter.

En nu lees ik, in een reclameblaadje van een beurs, over yoghurt met Omega-7 vetzuren! Overal goed voor: hart en bloedvaten, gemoedstoestand, cholesterol en zelfs cellulitis. Vooral dat laatste is belangrijk. Weideyoghurt, heet de zuivel waarin het zit verwerkt en het is gemaakt van koeien die buiten in de weide hebben gestaan. Dat op zich is sympathiek, want zo’n leven hebben lang niet al die koeien. Maar hoe komt dat omega 7 in de melk? En is dat echt goed voor ongeveer alles?

„Het omega-vetzuur komt uit het gras,” zegt Jamie Erkelens, de boer wiens koeien melk leveren voor deze yoghurt. „Onze koeien staan permanent buiten, in de zomer en in het voorjaar. In de winter krijgen ze speciaal voer met lijnzaad.”

„Gelukkige koeien leveren eersteklas melk,” zegt hij ook nog. Maar hoe zit het dan met die omega 7? Daarvoor wenden wij ons tot de wetenschap. Een aantal jaren geleden al ontdekten medewerkers van de Wageningen Universiteit dat koeien in de weide allerlei gezonde onverzadigde vetzuren maakten. Daarbij zitten rumenzuur en vacceenzuur, om in het dieventaaltje der chemici te spreken, die bij ratten en muizen bewezen kankerremmend te zijn. Dat zijn de omega-7 vetten, die nu in de yoghurt zitten. Fijn voor ratten en muizen, maar of het bij ons ook werkt is nog niet bewezen, en het zal nog wel duren voor wetenschappers dat als wetenschap accepteren.

En hoe smaakt hij nou, die yoghurt? De nabijgelegen super heeft twee varianten op voorraad, in de smaken appel-rozijn-kaneel en zwarte kers. Het zuivel zit in de bekende plastic bekers, met een foto van een koe, een plaatje van een klavertje drie en een hartje erop. Binnen wacht een romige yoghurt, weinig zuur, gelukkig ook niet erg zoet maar wel vol smaak – die van de verpakking. euro 1,39 voor een halve liter, evenveel als Mona Boordevol en twintig cent duurder dan roomyoghurt van Almhof – maar bij Weideyoghurt hebben de koeien lol gehad.

En die omega-7, daar proef je niets van.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden