Ombudsmannen bekritiseren massale aanhouding Feyenoordfans

Feyenoordsupporters tijdens het protest tegen het clubbestuur. Beeld anp

De politie, het Openbaar Ministerie, en burgemeester Ahmed Aboutaleb zijn tekort geschoten in hun communicatie rond de protestmars van Feyenoordsupporters op 21 februari. Ook hebben zij een 'ongeoorloofde inbreuk op de grondrechten' gepleegd van de 326 fans die voor aanvang van de wedstrijd Feyenoord - Roda JC werden gearresteerd.

De Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen en de gemeentelijke ombudsman van Rotterdam Anne Mieke Zwaneveld vinden dat de burgemeester de demonstranten had moeten inlichten dat zij niet naar het Maasgebouw mochten lopen. Zij wilden naar het verblijf van de clubdirectie optrekken om daar als 'ludiek' protest verhuisdozen over het hek te gooien. Onderweg werden de supporters echter vastgezet door de ME, waardoor zij geen kant meer opkonden. Zij werden erdoor overvallen, stellen de ombudsmannen. De supporters was niet meegedeeld dat het Maasgebouw verboden terrein was.

De ombudsmannen hebben begrip voor het verweer van Aboutaleb, die een vervolg van de bestorming van het Maasgebouw in 2011 vreesde. "De burgemeester had demonstranten echter wel moeten informeren. Nu hebben zij geen goede afweging kunnen maken om wel of niet met de mars mee te lopen." Bij de ingesloten groep waren ook mensen die niets met de demonstratie te maken hadden.

De grondrechten van de demonstranten zijn geschonden toen zij werden gefouilleerd en met hun legitimatiebewijs op de foto werden gezet. "Daar was onvoldoende juridische basis voor." De ombudsmannen vinden het ook discutabel dat de supporters werden aangehouden vanwege samenscholing. Juridisch is dat onmogelijk bij een betoging.

Strafblad
Op het politiebureau kregen de arrestanten direct een strafbeschikking voor samenscholing. Dat kan alleen wanneer het OM overtuigd is van de schuld van een verdachte, stellen de ombudsmannen. Bij de insluiting stonden ook veel 'gewone' supporters. Bovendien waren de arrestanten nog niet eens gehoord, maar konden zij wel al een boete betalen, wat een bekentenis is, en een aantekening op het strafblad betekent.

Na de arrestaties werd Aboutaleb door advocaten verweten dat hij geen 'bestuurlijke ophouding' had ingezet. Met dat middel kan een burgemeester onder speciale omstandigheden besluiten om een groep tot maximaal twaalf uur vast te houden. Zij worden dan niet strafrechtelijk vervolgd. Bij een eerdere massale aanhouding na Feyenoord - Ajax in 2006 concludeerde de toenmalige Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer dat burgemeester Opstelten de ophouding had moeten inzetten.

Aboutaleb heeft de ophouding steeds een 'gedrocht' genoemd, dat 'niet te gebruiken' is. Ook de huidige ombudsman vindt dat bestuurlijke ophouding 'in dit geval geen uitkomst geboden' had. "De regeling is gecompliceerd, bewerkelijk en arbeidsintensief. De huidige wettelijke regeling behoeft aanpassing."

De burgemeester, OM en politie bestuderen het rapport nog voor zij een inhoudelijke reactie geven. Wel kondigde Aboutaleb zojuist aan dat hij geen demonstraties voor, tijdens en na wedstrijden van Feyenoord rond het stadion meer toestaat. In een interne evaluatie schrijven hij, politie en het OM dat 'actief communiceren' dat protesteren rond het Maasgebouw niet was toegestaan 'waarschijnlijk een aanzuigende werking had gehad' op het aantal supporters en de intensiteit van de betoging.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden