Ombudsman zet verzekeraars onder druk in woekerpolisaffaire

Nu het feitenonderzoek van minister Bos naar de woekerpolissen is gestrand, voert de Financiële Ombudsman de druk op verzekeraars op.

Jan Kleinnijenhuis

De Financiële Ombudsman, Jan-Wolter Wabeke, maant verzekeraars in een brief binnen vier weken duidelijk te maken welke beleggingspolissen in aanmerking komen voor compensatie van geleden schade. Daarmee lijkt er weer wat beweging te komen in de slepende affaire rond de zogeheten woekerpolissen.

De timing kan haast niet beter. Net nu deze week het geplande feitenonderzoek naar de woekerpolissen door minister Bos in geruzie is verzand, voert Wabeke de druk op de verzekeraars op. Bos zegde eerder deze week het vertrouwen op in onderzoeksinstituut IFO, dat het feitenonderzoek naar eigen zeggen niet kon voltooien vanwege de geringe informatievoorziening van de kant van verzekeraars.

Vele honderden mensen meldden zich de afgelopen tijd met vragen bij het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid), waaraan Wabeke als beslechter van geschillen is verbonden. Maar die krijgen nul op het rekest, omdat ook bij het Kifid nog steeds niet bekend is welke beleggingsverzekeringen nu precies het predicaat ’woekerpolis’ verdienen. Consumenten hebben er weinig begrip voor als het Kifid ze vervolgens weer naar hun verzekeraar doorverwijst.

In zijn brief noemt Wabeke die situatie ’ongewenst en voor de oplossing van de woekerpolisproblematiek contraproductief’. Hij wijst erop dat veel verzekeraars positief hebben gereageerd op de aanbeveling die hij 4 maart van dit jaar deed.

Wabeke stelde toen voor om maximaal 2,5 procent van het rendement als kosten te mogen rekenen. „Ik vind het nu, na drie maanden, tijd om concreet van de verzekeraars te horen om welke producten het gaat”, zegt Wabeke in een toelichting op de brief.

Het Verbond van Verzekeraars wil nog niet reageren op de oproep van Wabeke. Een schriftelijke reactie die intern circuleert, kan aan het eind van de dag toch niet gegeven worden. Wel stelt het Verbond dat het ’buitengewoon lastig zal worden binnen vier weken een volledige lijst te kunnen geven’. „Dat kunnen wij niet garanderen”, zegt een woordvoerder. „We gaan de Ombudsman natuurlijk wel informeren over de huidige stand van zaken.”

Het Verbond wijst er ook op dat de aanbeveling van Wabeke in maart door de belangenorganisaties van consumenten (Stichting Verliespolis en Stichting Woekerpolisclaim) is afgewezen. Er zou daarom geen draagvlak zijn om op basis daarvan verder te onderhandelen. B

Maar betrouwbare bronnen melden dat achter de schermen wel degelijk onderhandeld wordt tussen de stichtingen die de belangen van gedupeerden behartigen en de verzekeraars. Beide partijen ontkennen dat, maar ook het ministerie van financiën meldt ’nog steeds met alle partijen in gesprek te zijn’. Of het gaat om gesprekken waarbij beide partijen aanwezig zijn, wil financiën bevestigen noch ontkennen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden