’Ombudsman voor kind is luis in pels’

Nederland krijgt een kinderombudsman. Kamerlid Khadija Arib (PvdA) schreef het initiatiefvoorstel, dat ze gisteren na tien jaar door de Kamer kreeg.

Komt hij er nu echt?

„Het kinderrechtencomité van de Verenigde Naties tikte Nederland al lang geleden op de vingers, omdat we geen kinderombudsman hebben. Sinds gisteravond is er, na bijna tien jaar, een Kamermeerderheid voor mijn wetsvoorstel. Dat moet hierna nog door de Eerste Kamer. Ik hoop dat we op 20 november, de internationale dag van de rechten van het kind, eindelijk een kinderombudsman hebben. Veertig landen gingen ons voor: vooral Europese, maar ook Nicaragua. In België is het Kinderrechtencommissariaat, opgericht naar aanleiding van kindermoordenaar Dutroux, echt verankerd in de samenleving.”

Waarom is een kinderombudsman nodig? We hebben toch een Nationale Ombudsman?

„De Nationale Ombudsman gaat alleen over overheidinstellingen, terwijl veel ouders en kinderen vastlopen in de jeugdzorg, de kinderopvang, het onderwijs, de gehandicaptenzorg. De kinderombudsman krijgt de bevoegdheid om zich ook over de private instellingen uit te spreken. Hij of zij opereert overigens vanuit het bureau van de Nationale Ombudsman, dus in samenwerking met Alex Brenninkmeijer.”

Kunnen ouders en kinderen niet elders terecht?

„Nee, Het ontbreekt aan een landelijk aanspreekpunt. Stel dat ze niet tevreden zijn over een uithuisplaatsing. Dan kunnen ouders en kinderen een klacht indienen bij Bureau Jeugdzorg. Maar vaak trekken ze aan het kortste eind. De instelling heeft de macht, klachten worden intern afgehandeld. Bij ernstige incidenten wordt de inspectie op de hoogte gesteld, die haar conclusie terugkoppelt naar de instelling. Niemand die er meer van hoort, niemand die onderzoekt welke algemene lessen eruit te trekken zijn. De kinderombudsman kan straks zien: Hé, dit gebeurt niet alleen in Friesland, maar ook in Noord-Holland. Dit is geen incident, maar een trend. Hij kan ook zelf onderzoek doen, of een landelijke tendens signaleren: ’Het zit niet goed in de jeugdzorg’.”

Wordt hij vooral aanspreekpunt voor jeugdzorgmisère?

„Nee, de ombudsman kan zich bezighouden met alle zaken die de rechten van kinderen raken. Met voogdijproblemen of uithuisplaatsingen, maar ook met agressie op scholen of klachten over de gehandicaptenzorg. Het Belgische Kindercommissariaat krijgt jaarlijks tussen de 500 en 2000 klachten. Zoiets verwachten wij hier ook.”

Wat is het oordeel van de kinderombudsman waard?

„Hij of zij kan alleen uitspraak doen, geen sancties opleggen. Dat kan de Nationale Ombudsman ook niet. Hij moet het hebben van gezag, vertrouwen en uitstraling. De nieuwe kinderombudsman wordt een luis in de pels, een steun voor ouders en kinderen die aanlopen tegen de macht van instanties.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden