Ombudsman: toezicht detentie alleen maar met zichzelf bezig

De Koepelgevangenis in Breda. Beeld anp
De Koepelgevangenis in Breda.Beeld anp

De Nationale ombudsman stapt uit de organisatie die toezicht houdt op vernederende en mensonterende behandeling van gevangenen. Het Nationaal Preventie Mechanisme (NPM) is alleen maar met zichzelf bezig en komt niet toe aan effectief toezicht op de situatie van mensen die door de overheid van hun vrijheid zijn beroofd, stelt de ombudsman.

Het gaat onder meer om gedetineerden en mensen die vanwege psychische problemen zijn opgesloten, zoals jongeren met gedragsproblemen en psychiatrische patiënten.

De ombudsman vindt dat het NPM onvoldoende functioneert en wil daar geen verantwoordelijkheid voor dragen, schrijft hij in een brief aan het hoofd inspectie bij het ministerie van Veiligheid en Justitie. Binnen het NPM ontbreekt de samenwerking en is de rol van de inspecties voor veiligheid en justitie, jeugdzorg en gezondheidszorg onduidelijk, aldus de ombudsman. Hij vindt bovendien dat de inspecties te veel aanschurken tegen de ministeries, waardoor de onafhankelijkheid in het geding komt.

Het NPM is in 2011 op grond van een internationaal VN-verdrag opgericht om te voorkomen dat burgers in detentie vernederend en mensonterend worden behandeld. Zijn brief is volgens de ombudsman aanleiding voor de VN om in 2015 onderzoek te gaan doen naar het functioneren van de NPM.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden