Ombudsman raakt open zenuw VVD

De Nationale Ombudsman, Alex Brenninkmeijer, vorig jaar tjdens de presentatie van het jaarverslag Beeld ANP
De Nationale Ombudsman, Alex Brenninkmeijer, vorig jaar tjdens de presentatie van het jaarverslagBeeld ANP

Tendentieus en onverantwoord. In harde bewoordingen veroordeelt de VVD uitspraken van Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer over de gedoogconstructie en de wenselijkheid van extra Kamerpersoneel.

Van onze redactie politiek

De Kamer debatteerde gisteren over twee jaarverslagen van de ombudsman, die van 2010 en 2011. In het voorwoord van het laatste verslag signaleert Brenninkmeijer dat de relatie tussen burger en overheid 'onder druk staat'; het minderheidskabinet-Rutte opereert volgens hem 'op het scherp van de snede van het politieke vertrouwen'.

Met die uitspraak gaat de ombudsman, die politiek neutraal hoort te zijn, volgens de VVD zijn boekje te buiten. "Graag wat minder BV Brenninkmeijer en wat meer NV Ombudsman", aldus het nieuwe Kamerlid Pieter Litjens. Het kwam de VVD'er op kritiek van andere partijen te staan. "Je moet niet op de man spelen", zei PvdA'er Jeroen Recourt. "Onfatsoenlijk en onzuiver", oordeelde Ronald van Raak van de SP. Er was ook steun, vanuit de PVV-fractie. De ombudsman 'gedraagt zich alsof hij een denkbeeldige 151ste Kamerzetel bekleedt', sneerde Martin Bosma.

Het botert al langer niet tussen de VVD en Brenninkmeijer. Toen die eerder dit jaar in een interview met NRC Handelsblad uithaalde naar de 'symboolpolitiek' van het kabinet-Rutte, stelden de liberalen dat hun vertrouwen in de ombudsman 'tot het nulpunt' was gedaald. Ook andere partijen, waaronder de PvdA, veroordeelden de uitspraken.

Brenninkmeijer, sinds 2005 de Nationale Ombudsman en vorig jaar voor een nieuwe zesjarige periode herbenoemd, zorgt met zijn uitspraken steeds vaker voor reuring. Eerder dit jaar riep hij het kabinet op excuses aan te bieden aan de slachtoffers en nabestaanden van de Q-koortsepidemie, en noemde hij de behandeling van afgewezen vreemdelingen in detentie 'inhumaan'. Eind vorige maand opperde Brenninkmeijer dat de Tweede Kamer meer geld zou moeten krijgen voor ondersteuning, om zo haar controlerende taak beter uit te kunnen voeren. 'Onverantwoord', vindt VVD'er Litjens. "Als Brenninkmeijer de Kamer op de schop wil nemen, moet hij zelf de politiek in gaan."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden