Ombudsman onderzoekt kwaliteit ambtsberichten

DEN HAAG (ANP) - De Nationale Ombudsman, Alex Brenninkmeijer, is een onderzoek begonnen naar de kwaliteit van individuele ambtsberichten. Deze worden gebruikt in asielprocedures en bevatten informatie over het land van herkomst van de asielzoeker.

De ombudsman begint het onderzoek na signalen dat de ambtsberichten onvolledig en zelfs onjuist zouden zijn.

Dat maakte de ombudsman maandag bekend. Hij deed in 1998 ook al onderzoek naar de kwaliteit van ambtsberichten. De betrokken ministers voerden zijn aanbevelingen toen door, waarna in 2001 door het ministerie van Buitenlandse Zaken een evaluatieonderzoek werd gedaan. De ombudsman zag toen geen aanleiding tot nader onderzoek.

Levensbelang

Brenninkmeijer gaat kijken hoe een ambtsbericht tot stand komt, wat de eisen hieraan zijn en of de aanbevelingen uit 1998 zijn nageleefd. De ombudsman stelt dat de kwaliteit van de ambtsberichten boven elke twijfel verheven moet zijn omdat ze van levensbelang zijn voor de betrokken asielzoeker.

De Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken (ACVZ) pleitte in september al voor verbetering van de ambtsberichten. De ACVZ stelde dat duidelijker moet worden vermeld waar de informatie vandaan komt en waarom die tot bepaalde conclusies heeft geleid. Ook zou de overheid alle feiten, dus ook de tegenstrijdige, moeten vermelden. De ombudsman verwacht dat het rapport in het najaar afgerond is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden