Ombudsman blijft kritisch op overheid

Vorig jaar zorgde de Nationale Ombudsman voor ergernis bij politici met een hard verhaal over de overheid die te vaak met de rug naar de burger staat. Gisteren had Alex Brenninkmeijer weer kritiek.

In het vorige jaarverslag van de Nationale Ombudsman zag de overheid de goedwillende burger niet staan. In zijn gisteren verschenen rapport over 2008 signaleert Alex Brenninkmeijer dat de burger verstrikt raakt in een steeds ingewikkelder wordende overheidsmachinerie.

Oorzaak: overheidsinstanties werken niet goed samen. En waar diensten wel al een keten vormen en computers aan elkaar hebben gekoppeld, gaan er nog te vaak dingen mis.

„Soms zijn dat fatale, soms hardnekkige problemen”, aldus Brenninkmeijer bij de presentatie van zijn jaarverslag in de Tweede Kamer.

De Nationale Ombudsman gaf een kleine opsomming: twee kinderen wier dood langs elkaar heen werkende jeugdzorginstellingen niet konden voorkomen. Jonge kinderen die onredelijk lang in een gesloten inrichting verblijven.

Mensen die een boete krijgen voor een overtreding die is gemaakt met een auto die ze al jaren niet meer hebben. En wat te denken van een ondernemer die vijftien jaar lang het slachtoffer is van identiteitsfraude en van de rijksoverheid te horen krijgt dat men daar niet verantwoordelijk is voor de 26 politiekorpsen waar hij verkeerd geregistreerd stond?

Volgens Brenninkmeijer zou het goed zijn als burgers die bekneld raken in de ketens van overheidsinstellingen bij één loket terecht zouden kunnen voor een oplossing. De rijksoverheid zou een voorbeeld moeten nemen aan veel gemeenten.

„Het is mooi dat er één rijkslogo komt, maar belangrijker is dat de burger een snelle en herkenbare toegang krijgt om zijn vaak complexe probleem opgelost te krijgen”, zo adviseerde de Nationale Ombudsman als ’goede vriend’ aan de Tweede Kamer.

Brenninkmeijer en zijn medewerkers kregen in 2008 24.000 telefoontjes van burgers en 13.000 klachten. Bij instellingen als de belastingdienst, uitkeringsorganisatie UWV en de immigratiedienst IND was het aantal klachten niet toegenomen.

Bij het Centraal Administratie Kantoor daarentegen signaleerde de Ombudsman een ’explosie’ van klachten. Het CAK stuurt te hoge rekeningen voor zorg. Herstel van fouten duurt lang. Zat het CAK er in 2007 21 keer naast, vorig jaar gebeurde dat 1155 keer.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden