Ombudsman: arrestaties sint-intocht onterecht

De intocht van Sinterklaas Beeld anp
De intocht van SinterklaasBeeld anp

Twee mannen die in november 2011 actie hebben gevoerd tijdens de intocht van Sinterklaas in Dordrecht zijn toen ten onrechte gearresteerd. Bij hun aanhouding is bovendien 'onevenredig veel geweld' gebruikt. Dat oordeelt de Nationale ombudsman in een rapport.

De actie was gericht tegen Zwarte Piet. De mannen hadden spandoeken bij zich en droegen T-shirts met de tekst 'Zwarte Piet is racisme'. Met de arrestaties wilde de politie voorkomen dat ze de intocht zouden verstoren. Ouders stoorden zich aan de activisten en vroegen de politie in te grijpen. Toen ze geen gehoor gaven aan een verzoek weg te gaan, zijn ze opgepakt. Door de aanhoudingen is volgens de ombudsman ,,het recht op uitoefening van hun recht op de vrijheid van meningsuiting beperkt''.

Al in april 2012 meldde het Openbaar Ministerie (OM) dat de aanhoudingen onterecht waren en dat de demonstranten niet zouden worden vervolgd.

'Nog nooit vertoond'
In het nu verschenen rapport staat dat de politie zich die dag niet goed raad wist met de situatie en de tekst op de T-shirts. 'Zoiets was in 2011 nog nooit vertoond', denkt de ombudsman. De actie heeft geleid tot een discussie over Zwarte Piet - traditioneel volksfeest of discriminatie - die tot op de dag van vandaag voortduurt.

De advocaat van de klagers zette het rapport vrijdag direct na ontvangst op internet. Het was toen nog niet gepubliceerd op de website van de Nationale ombudsman.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden