Oman krijgt straks zijn marineschepen wel

Premier Rutte heeft bezworen dat de koningin gisteren bij sultan Kaboes niet kwam hengelen naar de fikse Omaanse order voor marineschepen, waar Nederland voor in de markt is.
Premier Rutte heeft bezworen dat de koningin gisteren bij sultan Kaboes niet kwam hengelen naar de fikse Omaanse order voor marineschepen, waar Nederland voor in de markt is. "Er ligt daar echt geen stapel contracten op tafel", zei hij over het privédiner in het paleis van de bevriende vorst.Beeld anp

Premier Rutte heeft bezworen dat de koningin gisteren bij sultan Kaboes niet kwam hengelen naar de fikse Omaanse order voor marineschepen, waar Nederland voor in de markt is. "Er ligt daar echt geen stapel contracten op tafel", zei hij over het privédiner in het paleis van de bevriende vorst.

Teun Lagas

Het lag voor de hand dat dergelijke concrete afspraken over de levering van marineschepen niet aan de orde waren, tijdens deze reis die van staatsbezoek moest devalueren naar een 'privévisite'. Maar dat neemt niet weg dat de afgelopen dagen uit de stofwolken rond het koninklijke bezoek opeens opdook dat de Vlissingse scheepswerf voor marinebouw, Damen Schelde Naval Shipbuilding, grote kans maakt vier grote patrouilleschepen te leveren aan Oman.

Uit de linkerhoek van de Tweede Kamer klonken direct hevige protesten tegen zo'n wapenleverantie aan een land in de regio waar de spanningen zijn opgelopen. Straks wordt de vraag hoe de andere fracties oordelen, wanneer de wapenorder aan Oman werkelijk voor de deur staat.

De scheepswerf, met een lange traditie in de bouw van Nederlandse fregatten, heeft eerst toestemming van het kabinet nodig, in de vorm van een wapenexportvergunning van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. Daarbij gelden (Europese) regels zoals dat het ontvangende land zich netjes moet gedragen en niet mag liggen in een spanningsgebied, waar de regionale vrede wordt bedreigd. Pas achteraf kan de Tweede Kamer oordelen over zo'n verleende vergunning. Een andere mogelijkheid is dat Kamerleden via een motie de minister van economische zaken tevoren op het hart drukken de wapenexportvergunning niet te geven.

Zoals de kaarten nu liggen, is de levering van de marineschepen bepaald niet uitgesloten. Al is het voor Damen momenteel even een verkeerd moment om op de vergunning aan te dringen.
De regeringspartijen VVD en CDA achten het best mogelijk dat de vier schepen naar Oman gaan. "Als we alleen aan puur westerse democratieën mogen leveren, kunnen we alleen nog zaken doen met landen als Canada, Nieuw-Zeeland en in Europa", redeneert de VVD. CDA-woordvoerder Ormel zegt dat Oman met de schepen kan helpen bij de internationale operaties tegen piraten in het gebied.

SP en GroenLinks zijn zwaar tegen. D66, PvdA en ChristenUnie hebben op dit moment 'grote twijfels'. Ze sluiten op termijn de levering dus niet uit, vooral niet wanneer de toestand in Oman rustig blijft.
Nederlandse wapenleveranties aan landen in het 'spanningsgebied' Midden-Oosten waren er de afgelopen jaren veelvuldig. Niet alleen de tweedehands pantservoertuigen voor Egypte. Nog maar kort geleden werd het contract getekend voor een grote wapenorder aan Jordanië, waarbij zelfs 121 overbodige Nederlandse pantserhouwitsers (grote kanonnen) werden geleverd.

Eén van de argumenten luidde dat Jordanië niet kan dreigen en de regionale stabiliteit niet kan verstoren, omdat de buurlanden over aanzienlijk meer wapens beschikken.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden