Oman betaalt mee aan Orientalis

Bijbels Openluchtmuseum is weer open, maar komt nog steeds geld tekort

'Steun ons!' meldt de collectebox aan de uitgang van Museumpark Orientalis in Heilig Landstichting. Bezoekers werpen er muntgeld in. Orientalis, beter bekend als het Bijbels Openluchtmuseum, ging zaterdag na anderhalf jaar sluiting weer open voor publiek. Voorlopig alleen de weekeinden. En gratis. Maar geld is harder nodig dan ooit.

Orientalis strijdt voor een doorstart van het 100-jarige museumpark vol rijksmonumentale dorpjes. Die beelden chronologisch Jezus' levensweg uit van Bethlehem tot Golgotha. Eind 2009 sloot de vorige directie de poort abrupt vanwege financiële problemen en intern gekrakeel. Het park was vervallen. Een nieuw multicultureel concept bleek te vervreemdend: bezoekers lieten het afweten. Achter de schermen woedde een strijd over koers en zeggenschap. Het personeel werd op straat gezet.

Nu willen een nieuw bestuur en nieuw personeel met trouwe vrijwilligers dolgraag laten zien dat Orientalis toch toekomst heeft. Zo zijn rondleidsters Gabriël Maltha en Christie Meyboom blij dat het park weer open is. De vrouwen werken al sinds de jaren negentig vrijwillig voor het park. "Kinderen weten nog maar weinig van religie", merkt oud-onderwijzeres Maltha. "Schokkend weinig", vindt Meyboom. Het lijkt hen vreselijk als het park definitief zou sluiten.

Sluiting? Dat woord zit niet in het vocabulaire van interim-directeur Peter Berns. Het park is nog lang niet klaar. Maar het publiek kan weer een kijkje nemen. Orientalis ontving vrijdag prinses Máxima voor de heropening van het Arabische themadorp 'Bait al Islam' met een nieuwe museummoskee. Het sultanaat Oman betaalde en dat merk je. In een huisje waarin de Golfstaat zich presenteert als modern en vrouwvriendelijk, liggen de stadsplattegronden van hoofdstad Muscat al klaar.

Toch garandeert deze opening geen gezonde toekomst voor Orientalis. Er blijft eenmalig 14 miljoen euro nodig om op eigen benen te kunnen verdergaan. Nu draait het museum op een overbruggingskrediet van de provincie Gelderland. Veel Statenleden vinden de museumhistorie en -missie sympathiek. Maar hun geloof in de financiën is broos. In september willen de Staten een definitief besluit nemen: doorgaan of sluiten. Tot die tijd is het fondsen werven geblazen voor Berns.

Orientalis Foundation richt zich nu op alle (oud-)inwoners van het eveneens honderdjarige villadorp Heilig Landstichting. Willen ze meedoen aan een vijfjarig mecenasprogramma? Ze kunnen kiezen uit privilegeprogramma's met bloemennamen als 'Clematis Orientalis' (1250 euro) en 'Iris Orientalis' (15.000 euro). Voor regiobedrijven is er een donatieplan. "We willen lokaal draagvlak", zegt Berns. "Orientalis is goed voor het toerisme." Toch durft Berns eenmalig geld aan Gelderland te vragen. Anders komt Orientalis nooit uit de startblokken. Hij zegt: "Als de provincie 360 miljoen euro steekt in doortrekken van de A15, kan er ook een paar miljoen vanaf voor een betere weg naar de toekomst van onze samenleving." Is er een alternatief? Maltha zou het niet weten: "Je kunt dit park vol monumenten ook nergens anders voor gebruiken."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden