Oma is een Ironman, en daar wordt ze steeds beter in

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Extreme sporten worden steeds populairder onder ouderen. Amerikaans onderzoek toont aan dat bij extreme sportwedstrijden, zoals triatlons, niet alleen meer senioren meedoen, maar dat ze ook steeds sneller worden. In tegenstelling tot de jongere deelnemers.

Onafhankelijk van je leeftijd, iedereen die wel eens aan een triatlon heeft meegedaan of er zelfs alleen maar naar heeft gekeken, weet dat dit wat anders is dan een rondje Vondelpark. Jaarlijks worden er verschillende triatlons georganiseerd over de hele wereld, onder verschillende namen. Een bekende is Ironman, die op diverse plekken in Europa en Amerika plaatsvindt. Deelnemers moeten achtereenvolgens bijna 4 kilometer zwemmen, ruim 180 kilometer fietsen en een marathon (42, 2 kilometer) lopen. De gemiddelde triatleet doet er minstens tien uur over. En juist bij deze extreme wedstrijd zouden oudere deelnemers het steeds beter doen.

PubMed, een Amerikaans onderzoeksbureau onderzocht de conditie van de deelnemers aan de wedstrijd. Daaruit bleek dat deelnemers boven de 50 op steeds betere tijden finishen. Omdat dit bij deelnemers onder de 44 niet het geval is, wordt het verschil tussen de verschillende leeftijdsgroepen steeds kleiner.

Mentaal sterker
De Amerikaanse Sunny McKee, 65 jaar, deed dit jaar mee aan de Ironman van Texas. Haar eerste deelname was vier jaar geleden en sindsdien is ze verkocht. Zorgen over haar leeftijd heeft ze zich nooit gemaakt. Sterker nog, ze vermoedt dat het haar geen windeieren legt. "Ik heb jaren sportervaring. Bovendien gaan mensen van mijn leeftijd beter om met ongemakken die je tijdens de wedstrijd te verduren krijgt. Wij zijn mentaal sterker, dat is cruciaal als je zo lang moet sporten," zei ze tegen BBC.

Verschillende psychologische studies wijzen inderdaad uit dat het deelnemen aan een wedstrijd als Ironman geestelijk veel vraagt. Meer dan tien uur lang aan een stuk sporten is een mentale uitputtingsslag. McKee vermoedt dat jongere deelnemers dat aspect van de wedstrijd onderschatten. "Alleen fysiek trainen is niet genoeg, oudere deelnemers hebben de wijsheid dat in te schatten."

Positief effect
Een triatlon lijkt de gemiddelde zestigplusser misschien wat gevaarlijk, maar volgens Jolanda de Zeeuw, adviseur sport en bewegen bij senioren voor het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB) hoeft dat niet zo te zijn. De Zeeuw: "Als mensen gezond zijn en zich goed voorbereiden heeft zelfs zo'n extreme sportprestatie een positief effect."

Volgens de richtlijn van het NISB is dagelijks een half uur matig intensief bewegen wenselijk voor ouderen. Meer mag altijd, vindt De Zeeuw. "Iemand van 85 met hartproblemen die nog nooit heeft gesport, moet er natuurlijk niet aan beginnen. Maar mensen kunnen zelf goed inschatten wat ze aankunnen. Het is onzin dat ouderen alleen maar kunnen bridgen en jeu-de-boulen."

Meer tijd, minder geldingsdrang
Het onderzoek noemt meerdere verklaringen voor de resultaten, met als meest voor de hand liggende dat gepensioneerden meer tijd tot hun beschikking hebben om regelmatig te trainen. Trainen is voor een heftige duurloop als Ironman cruciaal, meer dan bij andere sporten.

Oudere deelnemers zijn bovendien minder gebrand op resultaten. Ze willen de triatlon gewoon graag afmaken, ze hoeven niet de snelste te zijn of records te breken. Juist dit verschil in houding zorgt voor een consequent tempo en dat is volgens de onderzoekers van groot belang voor de eindtijd.

Met een verouderende wereldbevolking is het niet vreemd dat steeds meer mensen op latere leeftijd nog sportief zijn. Ouderen blijven langer fit en zijn actiever. Daarnaast wordt sporten voor mensen op leeftijd al langer aangemoedigd, regelmatig bewegen zou beschermen bij geheugenverlies en andere cognitieve stoornissen. Of die vlieger ook opgaat bij het lopen van triatlons, is niet bekend. De Zeeuw benadrukt: "Ouder worden maakt niet dat je niet meer kan sporten. Bewegen, extreem of juist niet, kan veel voor mensen doen."

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden