OM zoekt opsteller van liquidatielijst

Onderzoek na de liquidatie van Lucas Boom in Zaandam in 2015.Beeld ANP

Het Openbaar Ministerie wil in contact komen met de opsteller van een omvangrijk document over liquidaties en daaraan gekoppeld de namen van mogelijke daders. 

De zeer gedetailleerde informatie is recent aangeboden aan onder meer de website Boevennieuws.nl en De Telegraaf. Het document is inmiddels ook in het bezit van het OM. 

Het is de eerste keer dat het Openbaar Ministerie zich gevoelig toont voor een publicatie waarvan de opsteller onbekend is. Volgens het OM is de lijst niet te kwalificeren als een 'dodenlijst'. Dat woord wordt voornamelijk gebruikt voor informatie over aanstaande liquidaties in het criminele circuit. De lijst die nu gepubliceerd is, bevat vooral namen van zeventien personen die al zijn geliquideerd. 

In het document zit een systeem. Vrijwel alle doden zijn op enigerlei wijze te koppelen aan wat heet het politieonderzoek met de naam '26koper', een liquidatieonderzoek met een groot aantal verdachten. En in een aantal gevallen wordt de liquidatie, of beter gezegd betrokkenheid bij de afrekening in het criminele circuit, toegeschreven aan Redouan T. uit Nieuwegein. Tegen hem loopt een door de Marokkaanse justitie uitgevaardigd arrestatiebevel voor een in Marokko uitgevoerde liquidatie. In Nederland wordt hij gezien als een kopstuk uit de onderwereld.

Niet openbare gegevens

Het is onduidelijk wat de waarde is van de informatie uit het document. Veel gegevens zijn voor de volgers van de criminele activiteiten in de regio Utrecht uit openbare bronnen te halen. Dat geldt echter zeker niet voor alle data. En dat maakt het document en de opsteller ervan ook interessant voor het Openbaar Ministerie. 

Het OM is voorzichtig met het geven van commentaar op de liquidatielijst. Het is goed mogelijk dat de verspreiding van deze informatie past bij de oorlogsvoering tussen rivaliserende bendes in het drugscircuit. Het veroorzaken van 'ruis' vanuit de onderwereld via het internet is geen onbekend verschijnsel. Martin Kok, de op 8 december 2016 in Laren vermoorde beheerder van de website Vlinderscrime, zou al doelwit zijn geweest vanwege zijn rol in de mediaoorlog tussen criminelen. En ook hier wordt de naam van Redouan T. genoemd.  

De media die het document hebben ontvangen zijn voorzichtig omgesprongen met de gegevens. Publicatie van de gegevens kan de spanningen in de onderwereld opvoeren, maar ook justitieel onderzoek  verstoren.

Lees ook: Ex-crimineel Martin Kok handelde de laatste jaren vooral in informatie over de onderwereld. Als gewezen bajesklant kon hij teren op een jarenlange ervaring en op een groot netwerk van voormalige collega's. Die informatie werd Martin Kok vermoedelijk fataal.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden