’OM zoekt niet naar waarheid in zaak tegen Kouwenhoven’

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft niet aan waarheidsvinding gedaan in de strafzaak tegen de van oorlogsmisdaden en wapenhandel verdachte Nederlandse zakenman Guus Kouwenhoven. Justitie heeft bewust ontlastend bewijs genegeerd en daarom kan hij niet worden veroordeeld. Het OM moet niet-ontvankelijk worden verklaard, bepleitte zijn advocate Inez Weski gisteren voor het gerechtshof in Den Haag.

Volgens het OM is Kouwenhoven schuldig aan het medeplegen van oorlogsmisdaden en waren de wapens die hij Liberia in smokkelde bestemd voor het regime van toenmalig president Charles Taylor. Hij zou dat in de periode 2000-2003 hebben gedaan. Het regime van Taylor voerde toen een bloedige strijd tegen rebellen.

Kouwenhoven heeft voor wapens, voedsel, geld en drugs aan het front gezorgd, omdat zijn houtkapbedrijven door de oorlog met de rebellen in gevaar kwamen, constateerde het OM vorige week. „Daarmee keurde hij de gruweldaden in de burgeroorlog goed.” Bij die gruweldaden kwamen ook veel burgers om.

De aanklagers eisten daarom vorige week bij het hof nog twintig jaar gevangenisstraf tegen Kouwenhoven. De zakenman ontkent echter alle beschuldigingen. Zijn advocate verwees de harde beschuldigingen gisteren naar het rijk der fabelen.

Weski vindt de werkwijze van het OM onbegrijpelijk. Volgens haar is uit objectief vastgestelde feiten gebleken dat de getuigen die Kouwenhoven hebben beschuldigd, gelogen hebben. De raadsvrouw voelt zich gesteund door de Verenigde Naties. „De VN stellen dat er geen bewijs is gevonden voor wapentransporten in Liberia via de havens”, benadrukt Weski. Het is ongehoord dat het OM ’hier nooit belangstelling voor heeft gehad’.

„Het OM heeft er bewust voor gekozen om de informatie die de getuigen hebben gegeven, niet te toetsen”, concludeert Weski. „Dat terwijl uit foto’s, logboeken en andere informatie zoals het VN-rapport blijkt dat hun verhalen niet klopten.”

Justitie heeft de getuigen met name gerekruteerd uit voormalige rebellen die tegen de toenmalige regering van Liberia vochten. „Al deze mensen zijn ruimschoots voor hun verklaring betaald.” Dan kun je niet meer uitgaan van eerlijke getuigenissen, meent Weski.

De rechtbank legde de Nederlandse zakenman begin juni 2006 op basis van ander bewijs toch acht jaar celstraf op wegens wapenhandel. Hij werd wel vrijgesproken van het mede plegen van oorlogsmisdrijven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden