OM ziet niets meer in onderzoek naar vroegere topambtenaar Demmink

HAN KOCH en REDACTIE BINNENLAND

Joris Demmink (68), voormalig top-ambtenaar bij het ministerie van Justitie, zal als het aan het Openbaar Ministerie ligt niet worden vervolgd op verdenking van strafbare seksuele handelingen met onder meer twee minderjarige Turkse jongens. Het OM ziet ondanks omvangrijke inspanningen geen bewijs voor strafbare feiten en wil het onderzoek staken.

Het dossier Demmink wordt al jaren gevolgd door een grote groep, vooral mannen, die er van overtuigd is dat Demmink seks heeft gehad met minderjarigen. Telkens werden nieuwe veronderstellingen op tafel gelegd die echter nooit leidden tot een vervolging. Er werd steeds gesuggereerd dat het dossier Demmink richting doofpot is gegaan.

Het Openbaar Ministerie is er zich terdege van bewust dat de beslissing te stoppen met het onderzoek opnieuw tot speculaties zal leiden en wenst daarom dat de afwikkeling van de niet-vervolging in alle openheid bij het gerechtshof geschiedt. Dat is uitzonderlijk, maar gelet op de beschuldigingen die de afgelopen jaren in de media opdoken niet onbegrijpelijk. Het OM heeft het hof Den Haag gisteren gevraagd met de wens niet te vervolgen in te stemmen.

Ruim twee jaar geleden begon het OM een onderzoek naar de betrokkenheid van Demmink bij verkrachting in de jaren 1995-1997 van twee - destijds - minderjarige jongens in Turkije. Dat onderzoek is uitgevoerd door de Rijksrecherche. Daarnaast liep er ook een onderzoek bij de rechter-commissaris van de rechtbank Den Haag. Beide onderzoeken hebben geen vermoedens van strafbare feiten opgeleverd ondanks veelvuldig horen van getuigen. Ook Demmink zelf is verhoord.

Bij het onderzoek had het OM niet veel aan de Turkse autoriteiten, ondanks een aantal rechtshulpverzoeken. Turkije heeft steeds gezegd dat de Turkse wetgeving onderzoek van buitenlandse opsporingsdiensten niet toelaat.

De belangrijkste bevinding uit het onderzoek van de rechter-commissaris en de Rijksrecherche is dat Demmink in de jaren 1995, 1996 en 1997 niet meerdere dagen achtereen in Turkije is geweest. Alles overziend trekt het OM de conclusie dat de feiten waarvan aangifte is gedaan niet door Demmink zijn gepleegd.

Naast de eerder gemelde onderzoeken is ook nog eens een uitgebreid oriënterend feitenonderzoek ingesteld, waarbij de Rijksrecherche alle signalen over verondersteld seksueel misbruik door Demmink heeft onderzocht. En ook dan is de conclusie dat niets is gebleken van enig vermoeden van strafbaar handelen. De hoofdrolspeler heeft gisteren nog niet gereageerd en zal dat vermoedelijk ook pas doen als het hof heeft geoordeeld.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden