OM ziet niets meer in onderzoek naar Demmink

Joris Demmink. Beeld anp
Joris Demmink.Beeld anp

Joris Demmink (68), voormalig topambtenaar bij het ministerie van justitie, zal als het aan het Openbaar Ministerie ligt niet worden vervolgd voor strafbare seksuele handelingen met onder meer twee minderjarige Turkse jongens. Het OM ziet ondanks omvangrijke inspanningen geen bewijs voor strafbare feiten en wil het onderzoek staken.

Han Koch

Het dossier Demmink wordt al jaren gevolgd door een grote groep, vooral mannen die ervan overtuigd zijn dat Demmink seks heeft gehad met minderjarigen. Telkens werden nieuwe gebeurtenissen op tafel gelegd, die echter nooit leidden tot een vervolging. Er werd steeds gesuggereerd dat het dossier Demmink richting doofpot is gegaan.

Het Openbaar Ministerie is er zich terdege van bewust dat de beslissing om te stoppen met het onderzoek naar Demmink opnieuw tot omvangrijke speculaties zal leiden, en wenst daarom dat de afwikkeling van de niet-vervolging in alle openheid bij het gerechtshof geschiedt.

Dat is uitzonderlijk, maar gelet op de golf van beschuldigingen die de afgelopen jaren in de media opdoken niet onbegrijpelijk. Het OM heeft het hof van Den Haag vandaag gevraagd met de wens niet te vervolgen in te stemmen.

Geen vermoedens van strafbare feiten
Ruim twee jaar geleden begon het OM een onderzoek naar de betrokkenheid van Demmink bij verkrachting in de jaren 1995-1997 van twee - destijds - minderjarige jongens in Turkije. Dat onderzoek is uitgevoerd door de Rijksrecherche. Daarnaast liep er ook een onderzoek bij de rechtercommissaris van de rechtbank Den Haag. Beide onderzoeken hebben geen vermoedens van strafbare feiten opgeleverd ondanks veelvuldig horen van getuigen. Ook Demmink zelf is verhoord.

Als het gaat om de mogelijke verkrachting van de twee Turkse jongens heeft het OM niet veel gehad aan de Turkse autoriteiten. Ondanks een aantal rechtshulpverzoeken en reizen naar Turkije is het niet gelukt om daar onderzoek te doen.

Turkije heeft steeds gezegd dat de Turkse wetgeving onderzoek van buitenlandse opsporingsdiensten niet toelaat. De belangrijkste bevinding uit het onderzoek van de rechter-commissaris en de Rijksrecherche is dat Demmink in de jaren 1995, 1996 en 1997 ook niet meerdere dagen achtereen in Turkije is geweest. Die conclusie repareert ten dele de tegenwerking van Turkije. Alles overziend trekt het OM de conclusie dat de feiten waarvan aangifte is gedaan niet door Demmink zijn gepleegd.

Naast de eerder gemelde onderzoeken is ook nog eens een uitgebreid oriënterend feitenonderzoek ingesteld, waarbij de Rijksrecherche alle signalen van seksueel misbruik door Demmink heeft onderzocht. En ook dan is de conclusie dat niets is gebleken van enig vermoeden van strafbaar handelen door Demmink. De hoofdrolspeler heeft nog niet gereageerd, en zal dat vermoedelijk pas doen als het hof heeft geoordeeld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden