OM zet in op verbond met gemeente en provincie

(Novum) - Het Openbaar Ministerie zal de komende jaren meer samenwerken met gemeenten, provincies en landelijk bestuur om zware criminelen vergunningen af te nemen of te weigeren. Dat zegt OM-topman Harm Brouwer woensdag in Trouw. Voorbeelden zijn scherp toezicht op aanbestedingscontracten en de seksbranche, waartoe nu al vaak de wet-Bibob wordt gebruikt.

"Het gaat erom dat gemeenten exact weten wat zich op hun terrein afspeelt en dat we gezamenlijk optrekken. Het oppakken van kerels en kilo's alleen is niet de beste manier om zware criminaliteit te bestrijden", stelt Brouwer. "Het afnemen en weigeren van vergunningen is efficiënter. We hadden de besturen er eerder bij kunnen betrekken."

Brouwer stelt ook dat gemeenten nog meer kunnen bijdragen. "Ze kunnen beter toezicht houden, strengere voorwaarden stellen voor vergunningen, bijvoorbeeld voor bordelen, en daar ook beter op controleren." Veel gemeenten zien repressie volgens Brouwer nog 'als een feestje van de politie en OM' en niet als hun taak.

Brouwer prijst daarnaast de aanpak van de sekshuizen met criminele bemoeienis van de Amsterdamse burgemeester Job Cohen (PvdA) en de bestrijding van vrouwenhandel van burgemeesters Ivo Opstelten (VVD) in Rotterdam en Jacques Wallage (PvdA) in Groningen. De OM-topman hoopt dat gemeenten, maar ook de Arbeidsinspectie en bijzondere opsporingsdiensten actief meedoen met criminaliteitsbestrijding.

Gemeenten gebruiken nu al de wet-bevordering integriteit beoordelingen door het openbaar bestuur (Bibob) om criminaliteit tegen te gaan. Hiermee kunnen zij bij een speciaal bureau informatie aanvragen om de eventuele criminele achtergrond van horeca-uitbaters te onderzoeken voor ze beslissen over het wel of niet verstrekken van vergunningen. De gemeente Amsterdam gebruikt deze wet bijvoorbeeld om het Wallengebied drastisch te saneren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden