OM: Zes jaar cel neuroloog

Jansen Steur disfunctioneerde volgens officier van justitie 'op grote schaal'

Volgens officier van justitie Marjolein van Eykelen heeft de voormalige Twentse neuroloog Jansen Steur met 'voorwaardelijke opzet' bij negen patiënten schade aangericht. Hij deed dit door foutieve diagnoses en verkeerde medicijnen. Met voorwaardelijke opzet wordt onder meer bedoeld dat Jansen Steur had kunnen weten wat deze schade zou kunnen zijn, en bewust het risico hierop nam. Tot die schade behoren bijwerkingen van medicijnen en verregaande - deels psychische - consequenties van diagnoses als de ziekte van Alzheimer en multiple sclerose.

De maximumstraf voor alle feiten waarvan Jansen Steur wordt verdacht is twaalf jaar, maar hij is volgens de officier verminderd toerekeningsvatbaar door zijn toenmalige medicijnverslaving en psychische stoornis. De officier eiste zes jaar onvoorwaardelijke celstraf.

Jansen Steur heeft volgens de aanklager rond het jaar 2000 'op grote schaal gedisfunctioneerd' en 'onnoemelijke schade' aangericht bij zijn patiënten. Een van hen koos voor zelfdoding vanwege de uitzichtloosheid waarin ze dacht te zijn beland, en onder invloed van de (foutieve) medicatie die Jansen Steur haar voorschreef. Anderen verloren hun baan, gaven hun huis op, omdat ze dachten dat ze er niet konden blijven wonen, zagen hun relatie onder druk staan of soms zelfs stuklopen.

Tijdens het voorlezen van de aanklachten zaten achter Jansen Steur enkele oud-patiënten die tegen hem een klacht hebben ingediend. "Als de diagnoses destijds werkelijk correct zouden zijn geweest, zouden deze mensen niet meer hebben geleefd", zei officier Van Eykelen.

Gedragsdeskundigen denken dat de kans op herhaling bij Jansen Steur niet groot is, tenzij deze opnieuw dokter wordt - wat hij inmiddels heeft uitgesloten. De ingehuurde experts denken met de aanklager dat de ex-neuroloog verminderd toerekeningsvatbaar is. Zij hadden een voorwaardelijke gevangenisstraf geadviseerd. De neuroloog heeft in een aantal gevallen fouten toegegeven, maar opzet steeds ontkend. Ook de diefstal van medicijnen van een collega en van 80.000 euro onderzoeksgeld heeft de oud-specialist erkend.

Komende maandag houdt de advocaat van Jansen Steur zijn slotwoord; de uitspraak staat gepland voor februari 2014. De officier vreest dat hij zich aan het vonnis zal onttrekken en vraagt de rechter hem al na de zitting half december vast te zetten.

Diagnose van eigen deeg
'Beginnende dementie met een Alzheimerkarakter'. Dat is een van de mogelijke diagnoses die de ingehuurde experts hebben overwogen in het geval van Ernst Jansen Steur. Het is een van de foutieve diagnoses die de oud-neuroloog stelde bij zijn patiënten - en waaraan hij vasthield ondanks afwijkende testuitslagen. De experts hebben mogelijk daarvan geleerd, want ze stellen dat vroegdementie bij de oud-neuroloog 'niet uit te sluiten is'. Net als een aantal andere psychiatrische diagnoses: depressiviteit, angst, autisme en ADHD. Stelliger zijn ze over de narcistische persoonlijkheidsstoornis: die hebben ze vastgesteld. Jansen Steur is van binnen een diep onzekere, naar bevestiging hunkerende man die het nodig heeft iets te betekenen voor anderen, een behoefte die hij in de spreekkamer kan vervullen, en die iedere tegenspraak ziet als afwijzing. Daarnaast was de neuroloog destijds door zijn medicijnverslaving een soort junk: het krijgen van kalmeringsmiddelen was belangrijker dan zijn patiënten. Jansen Steur zelf voegde aan de lijst omstandigheden nog toe het feit dat hij opgroeide als 'kind van foute ouders'- zijn vader zat na de oorlog gevangen vanwege NSB-lidmaatschap. Toen hij dat als student met een arts besprak, zou deze hebben gezegd: "Waar praat je over, je hebt de oorlog niet eens meegemaakt."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden