OM wil met hoge eis tocht naar Syrië ontmoedigen

Rechtbanktekening van de verdachte (vlnr) Iman B., Azzedine C., Rudolf H., Oussama C., Jordi de J. en Moussa L. tijdens het grote Haagse jihadproces in de speciaal beveiligde rechtszaal de bunker in Amsterdam-Osdorp. Beeld ANP
Rechtbanktekening van de verdachte (vlnr) Iman B., Azzedine C., Rudolf H., Oussama C., Jordi de J. en Moussa L. tijdens het grote Haagse jihadproces in de speciaal beveiligde rechtszaal de bunker in Amsterdam-Osdorp.Beeld ANP

Drie tot vijf jaar cel maximaal hadden de advocaten van de negen verdachten in het omvangrijke jihad-proces verwacht. Het Openbaar Ministerie ging daar dinsdag zeer fors overheen. De zwaarste straf was voor de Hagenaar Azzedine  C. (32). De leider van de volgens het OM criminele groep die zich schuldig heeft gemaakt aan terroristische handelingen, moet zeven jaar de cel in. Zijn vrouw en medeverdachte kreeg de lichtste straf, twee jaar onvoorwaardelijk.

In de eis klinkt nadrukkelijk door dat het OM potentiële strijders voor IS of andere terroristische groepen in Syrië sterk wil ontmoedigen af te reizen. De groep van tien verdachten, minus één die vermoedelijk in Syrië is gesneuveld, zou al tientallen jongeren hebben geïnspireerd om naar het oorlogsgebied af te reizen. Deze jongeren kwamen met name uit Den Haag en Delft en omgeving. Zeker twaalf van hen zijn reeds gesneuveld.

Het OM memoreerde het grote verdriet bij de ouders van de afgereisden en de gesneuvelden. Een verdriet waar niemand van de verdachten tijdens hun vaak ellenlange verklaringen of verhoor bij de rechter een enkel woord aan had gewijd. Het waren overigens de ouders van deze jongens die een paar jaar geleden hun bezorgdheid bij de politie en het OM ventileerden.

Ronselen
De groep die vooral vanuit de Haagse Schilderswijk opereerde heeft zich volgens het OM schuldig gemaakt aan opruien, ronselen voor de gewapende strijd en het steunen van terroristische handelingen in Syrië waarbij de zijde van de Islamitische Staat werd gekozen. Een aantal van hen voegde de daad bij het woord en toog zelf naar Syrië.

Voor de daden die zij daar pleegden staan ze niet in Nederland terecht. Wel hebben zij met hun tocht naar Syrië, soms voor een trainingskamp maar ook voor de strijd, een bijdrage geleverd aan het rijp maken van degenen in Nederland om ook te gaan strijden aan de zijde van wat zij zien als hun broeders en zusters.

Volgens het OM gaat het om een gewapende jihad die de samenleving in Syrië ondermijnt, de groep zelf heeft het het liefst over een revolutionaire jihad die gericht is tegen het weinig humane regime van president Assad.

Het OM heeft grote moeite om ronselen voor de gewapende strijd te bewijzen, vandaar dat slechts in één geval ronselen wordt vervolgd. Het zwaartepunt ligt in het lidmaatschap van een criminele organisatie met het oogmerk op terroristische acties.

Sta op voor Syrië
De groep zorgde voor veel acties die volgens het OM de geesten moest masseren. Zo is er de film 'Sta op voor Syrië'. Geen geheim gehouden film, maar een emotionele oproep om de moslimbroeders en -zusters niet in de steek te laten. De film is een zwaar appel op jonge moslims hun plichten als moslim niet te verzaken en huis en haard te verlaten voor de strijd.

De bekeerling Rudolph H. (25), door het OM gezien als de 'mediaman' in de groep, figureert in die film evenenals Oussama C. (19) die in de groep de rol van 'prediker' op zich heeft genomen.

H. en C. hoorden gisteren respectievelijk 6 en 5 jaar cel tegen zich eisen. C. voerde vooral op straat tijdens bijeenkomsten het woord. H. zorgde ervoor dat het woord en het gedachtegoed van de groep via een radiozender en websites werden verspreid.

In de zaak is nu de verdediging aan zet. De rechtbank Den Haag doet 10 december uitspraak.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden