OM wil kroongetuige R. snel horen na uitlekken verklaringen

Een rechtbanktekening van Fred R. Beeld ANP

Het Openbaar Ministerie wil de nieuwe kroongetuige in het liquidatieproces Passage, Fred R., zo snel mogelijk horen, ook omdat zijn verklaringen zijn uitgelekt. Vandaag publiceerde dagblad De Telegraaf in ruime mate uit de verklaringen.

Advocaat-generaal Frits Posthumus sprak vandaag ter zitting van het Amsterdamse hof zijn ongenoegen uit over het lek. 'Wij hebben de procespartijen gevraagd vertrouwelijk om te gaan met de stukken', aldus de aanklager.

Het proces tegen R. is vandaag hervat in het Justitieel Complex Schiphol, nadat het Openbaar Ministerie (OM) vorige week bekendmaakte dat het een deal heeft gesloten met R.

Dino S., een van de hoofdverdachten in het liquidatieproces, kwalificeerde de verklaringen van R. vandaag als 'keiharde leugens'. Hij vindt het 'bizar en onbegrijpelijk' dat het Openbaar Ministerie een overeenkomst is aangegaan met R.

R. heeft S. aangewezen als opdrachtgever van liquidaties die in het proces aan de orde zijn. Zo brengt Ros hem onder meer in verband met de moord op Thomas van der Bijl (2006) en met de moord op Heinekenontvoerder Cor van Hout (2003).

S. werd door de rechtbank vrijgesproken van het geven van moordopdrachten. Het OM, dat levenslang tegen hem had geëist, tekende hoger beroep aan tegen dat vonnis. S. zit nog vast in het kader van een drugszaak.

'Een viezerik'
Ook de veronderstelde opdrachtgever Ali A. ging bij de rechtbank vrijuit, eveneens na een eis tot levenslang. Hij is al geruime tijd op vrije voeten en liet vandaag een verklaring voorlezen door zijn raadsman Nico Meijering. Ook A. wijst de beschuldigingen die R. aan zijn adres doet categorisch van de hand. Ros wijst A. onder meer aan als opdrachtgever van de moord op Nedim Imac (2007). Ali A. noemde Ros in zijn verklaring bij herhaling 'een viezerik'.

In een eigen betoog merkte Meijering op dat zijn cliënten de waarheid niet vrezen, 'want die is niet belastend voor hen.' Wat zij wel vrezen, aldus de raadsman, is dat de waarheid 'geweld wordt aangedaan'. Dat zou niet voor het eerst zijn - Meijering verwees in dat verband uitvoerig naar de verklaringen van de eerste kroongetuige in Passage: Peter la S. Volgens Meijering is die kroongetuige 'ontmaskerd als leugenaar, een van de ergste soort'.

Evenals La S. is Ros 'van meet af aan' uit geweest op geld, in zijn onderhandelingen met het OM die tot de kroongetuigendeal hebben geleid. Dat blijkt volgens Meijering uit de stukken.

Bezwaar
Een aantal advocaten heeft aan het begin van het proces laten weten dat zij bezwaar maken tegen het inbrengen van verklaringen van R. in het lopende liquidatieproces Passage.

R. is verdachte in het proces en heeft in eerste instantie, bij de rechtbank, 30 jaar cel gekregen. Het OM hoopt aan de hand van zijn verklaringen opdrachtgevers van liquidaties veroordeeld te krijgen. De gesprekken met en verhoren van R. beslaan 21 processen-verbaal.

Vandaag krijgen de advocaten de gelegenheid om hun bezwaren toe te lichten. R. is niet aanwezig op de zitting.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden