OM wil hogere straf Fireworks-chef Pater

ARNHEM - Het openbaar ministerie wil SE Fireworks-directeur W. Pater in hoger beroep zwaarder straffen voor zijn aandeel in de vuurwerkramp.

Advocaat-generaal A. Welschen eiste gisteren bij het gerechtshof in Arnhem tegen Pater twee jaar gevangenisstraf, waarvan een halfjaar voorwaardelijk. Dat is negen maanden meer dan de officier van justitie in Almelo een jaar geleden eiste. Tegen directeur R. Bakker eiste Welschen 2,5 jaar celstraf waarvan een halfjaar voorwaardelijk, evenveel als in Almelo is geëist wegens brand dan wel dood door schuld, het opslaan van te veel en te zwaar vuurwerk in ondeugdelijke ruimtes en het illegaal verkopen van vuurwerk.

Volgens de advocaat-generaal is de omvang van de vuurwerkramp in Enschede 'een rechtstreeks gevolg van het handelen en nalaten van de beide directeuren'.

De rechtbank in Almelo veroordeelde Bakker en Pater in april vorig jaar tot zes maanden gevangenisstraf waarvan de helft voorwaardelijk. Brand of dood door schuld achtte de rechtbank niet bewezen. De celstraf van zes maanden doet volgens Welschen 'geen recht aan de gevoelens van vergelding die er zijn in de samenleving'.

De advocaat-generaal eiste tegen André de V. vijftien jaar gevangenisstraf wegens opzettelijke brandstichting bij SE Fireworks op 13 mei 2000. Bij de vuurwerkramp die daarop volgde, kwamen 22 mensen om het leven, raakten honderden mensen gewond en werd de omliggende wijk verwoest.

Behalve vergelding van de 'echt verschrikkelijke gevolgen' speelt in de strafeis ook het gevaar van herhaling mee. ,,De V. heeft iets met branden (...) Dit is een griezelig element van zijn persoonlijkheid.'' De rechtbank in Almelo heeft De V. vorig jaar augustus tot vijftien jaar veroordeeld.

Welschen toonde zich kwaad op advocaten en journalisten die het onderzoek door OM en politie als 'onvolledig en ronduit klungelig' hebben weggezet. ,,Dat in zo'n gigantisch onderzoek niet alles vlekkeloos verloopt, zal niemand verbazen. Maar van opzettelijke verdraaiing of verkeerde beïnvloeding door het onderzoeksteam of het openbaar ministerie is absoluut geen sprake.''

In het bijzonder de twee 'dissidente' rechercheurs van het Tolteam moesten het bij de advocaat-generaal ontgelden. ,,Het resultaat van het Tolteam klinkt als een klok. (...) We hebben geen klokkenluiders nodig die nog eens een klein klokje laten luiden en proberen aan te geven dat er wanklank in die grote klok zou zitten.''

De advocaten houden komende woensdag hun pleidooien. Het gerechtshof wijst arrest op 12 mei.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden