Update

OM wil agenten vervolgen voor dood Henriquez, meldt NOS

De Arubaan Mitch Henriquez, die in juni overleed bij zijn aanhouding, liep tijdens de hardhandige arrestatie onder meer een gebroken strottenhoofd op. Beeld anp
De Arubaan Mitch Henriquez, die in juni overleed bij zijn aanhouding, liep tijdens de hardhandige arrestatie onder meer een gebroken strottenhoofd op.Beeld anp

De agenten die bij de dood van Mitch Henriquez betrokken waren, zullen door het Openbaar Ministerie vervolgd worden, meldt de NOS. Sporen op het lichaam van Henriquez duiden erop dat hij is overleden als gevolg van het geweld van agenten tijdens zijn arrestatie. Dat blijkt uit het onderzoeksrapport van de Rijksrecherche, dat RTL Nieuws heeft ingezien. De Arubaan overleed afgelopen juni bij zijn aanhouding.

redactie internet

De advocaat van de nabestaanden zei gisteravond al, op basis van het rapport van de Rijksrecherche, dat Henriquez 'gigantisch mishandeld' is. In het onderzoeksrapport, dat deze week is afgerond, staat onder meer dat de patholoog-anatoom de dood van de Arubaan niet anders kan verklaren dan door het geweld van de agenten.

Het OM heeft zich na het lezen van het rapport voorgenomen de betrokken agenten te vervolgen, meldt de NOS op basis van bronnen. De agent die de nekklem bij de arrestatie van Henriquez uitvoerde, kan volgens de bronnen vervolgd worden voor poging tot moord of doodslag. Het OM heeft formeel nog geen besluit genomen over de vervolging van de vijf verdachte agenten.

Volgens RTL Nieuws schrijven de onderzoekers dat 'uitwendig mechanisch samendrukkend geweld op de hals' veroorzaakt door 'verwurging in het kader van een nekklem', goed kunnen verklaren 'dat verstikkingseffecten zijn ontstaan met zuurstoftekort (..) en uiteindelijk overlijden'.

'Intreden van de dood'
In het rapport staat ook dat de agenten Henriquez hard op zijn neus hebben geslagen. Ook dat kan volgens de onderzoekers 'een bijdrage hebben geleverd in de zin van verstikkingseffecten en daarmee een bijdrage hebben geleverd aan het intreden van de dood', schrijft RTL Nieuws op zijn website.

De conclusie van de Rijksrecherche bevestigen de lezing die het OM begin juli al gaf over de doodsoorzaak. De Arubaan is door zuurstofgebrek overleden, als gevolg van het hardhandige politieoptreden, zei hoofdofficier Kitty Nooy toen.

De 42-jarige Mitch Henriquez werd eind juni tijdens een muziekfestival in het Zuiderpark in Den Haag door de politie gearresteerd, omdat ze hem ervan verdachten dat hij een vuurwapen bij zich had. Ze legden een nekklem aan, wat zo hardhandig gebeurde dat hij kort daarna overleed.

Bij de arrestatie van Henriquez waren vijf politieagenten betrokken. Zij zijn allen verdachten. Het OM heeft nog geen formele beslissing genomen over hun vervolging. Op een nog nader te bepalen datum komt er een regiezitting in de zaak, aldus een woordvoerster van het OM.

Mitch Henriquez Beeld foto Facebook
Mitch HenriquezBeeld foto Facebook

'Gigantisch mishandeld'
Advocaat Gerald Roethof, die de ex-vriendin van Henriquez en hun twee dochters vertegenwoordigt, heeft ook inzage gehad in het onderzoeksrapport van de Rijksrecherche. In het televisieprogramma Pauw zei hij gisteravond dat Henriques 'gigantisch mishandeld' is. Hij liep onder meer een gebroken strottenhoofd en overal bloeduitstortingen op.

"Als je het leest: je schrikt ervan", zei de raadsman van de nabestaanden. Uit het rapport blijkt volgens de jurist onder meer dat Henriquez overal bloeduitstortingen had. "Bloeduitstorting bij de slaap. Bloeduitstorting bij de neus. Zelfs bij het geslachtsdeel van meneer een bloeduitstorting. Overal", somde hij op.

Voor het onderzoek van de Rijksrecherche zijn tientallen getuigen gehoord en beeldopnamen verzameld en bekeken. De verdachte agenten verklaren in het rapport dat Henriquez riep: 'ik heb een wapen bij me' en daarbij in zijn kruis greep. Advocaat Gerald Roethof zei daarover: "Het was een slechte grap die heeft geleid tot zijn dood."

Uit het onderzoek blijkt ook dat de agenten dachten dat Henriquez dronken was. Dat is door toxicologisch onderzoek van de Rijksrecherche bevestigd, schrijft RTL Nieuws. De Arubaan had 1 promille alcohol in zijn bloed (0,5 tot 1,5 promille geldt als aangeschoten).

Discussie nekklem
Over het toepassen van de nekklem die de betrokken agenten bij Henriquez hebben aangelegd, ontstond na het overlijden van de Arubaan veel discussie. De Inspectie veiligheid en justitie stelde een onderzoek in naar het gebruik.

In een zaak die aangespannen was door een activist oordeelde de voorzieningenrechter in Den Haag afgelopen september dat het door de politie toegepaste geweld redelijk en gematigd moet zijn. De nekklem mag door de politie wel worden ingezet als geweldsmiddel, mits het beoogde doel dat rechtvaardigt, aldus de rechter. Hij waarschuwde dat aan het gebruik van de nekklem grote risico's zitten, met kans op een dodelijke afloop.

De arrestatie van de Arubaan leidde tot betogingen tegen politiegeweld. De demonstraties mondden uit in hevige rellen in de Haagse Schilderswijk.

Gerald Roethof, advocaat van de nabestaanden van Mitch Henriquez. Beeld screenshot Pauw
Gerald Roethof, advocaat van de nabestaanden van Mitch Henriquez.Beeld screenshot Pauw
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden