OM vreest voor eigenrichting

Overvallen juwelier uit Deurne hoort 200 uur taakstraf eisen wegens verboden wapenbezit

Juwelier Willy Sanders (54) uit Deurne heeft zich volgens het Openbaar Ministerie schuldig gemaakt aan verboden wapenbezet. Het OM eiste gisteren zes maanden voorwaardelijk, een proeftijd van twee jaar en een taakstraf van 200 uur voor het in bezit hebben van traangas, een stroomstootwapen en een vuurwapen met 33 kogels. Met het wapen werden twee overvallers gedood.

Het is vandaag op de kop af een jaar geleden dat twee overvallers de juwelierszaak Goldies in Deurne binnenvielen. Ze moesten dat met de dood bekopen. Marina Sanders schoot, teneinde haar man te redden, de beide overvallers neer. En passant schoot ze ook haar man in de hand. De juweliersvrouw is niet vervolgd. Het OM heeft van vervolging afgezien omdat wordt aangenomen dat een rechter haar acties zal beoordelen als noodweer. De advocaat van Willy Sanders, Jan-Hein Kuijpers, had graag gezien dat zijn cliënt een vergelijkbare behandeling had gekregen, gelet op het leed dat de familie sinds de overval lijdt. "Ik weet zeker dat het OM van heel Nederland een applaus had gekregen."

Van noodweer is echter bij de juwelier geen sprake, vindt het OM. Hoe ingrijpend de gebeurtenissen een jaar geleden ook zijn geweest, het OM wenst met een veroordeling voor het verboden wapenbezit te laten zien dat voor eigenrichting in Nederland geen plaats is. "De samenleving is niet gediend met de aanwezigheid van illegale wapens", vindt het OM. Normaal gesproken is zes maanden cel de prijs voor verboden wapenbezit. Dat de eis nu lager uitvalt, komt omdat het OM wel rekening houdt met de voor het gezin Sanders zeer ingrijpende gebeurtenissen. Marina Sanders is opgenomen geweest voor psychiatrische behandeling en is nog niet in staat haar man bij te staan in de zaak. En dan is er ook nog de druk van een zogeheten artikel-12-procedure waarin de nabestaanden van de twee overvallers bij het gerechtshof vragen de vrouw toch te vervolgen.

In het nadeel van Sanders is dat hij na een eerder geweldsdelict zijn wapen en de bijbehorende vergunning heeft moeten inleveren. Na een overval in 2010 kocht hij op de zwarte markt een nieuw wapen in de wetenschap dat dat zonder vergunning was. "Hij had beter moeten weten", vindt het OM. Met het wapen is op oudjaarsavond één keer in de lucht geschoten. Daarna heeft het geladen en wel onder de toonbank in de winkel gelegen. Het lag daar volgens Kuijpers om het nooit te hoeven gebruiken en louter ter geruststelling van de juweliersvrouw.

Kuijpers vindt dat de rechtbank in deze zaak geen straf moet opleggen. "Leedtoevoeging, en daar is een straf voor bedoeld, is niet nodig. Er is al voldoende leed. Het leven van de familie is naar de filistijnen. Marina moet leven met de gedachte dat er twee jongemannen zijn overleden door haar toedoen. En Willy leeft met het idee dat Marina een schot heeft gelost op haar eigen man. Zijn eigen vrouw heeft hem bijna doodgeschoten om zijn leven te redden."

De advocaat rekent op wat heet een gerechtelijk pardon. Dat betekent dat de rechter in Den Bosch Willy Sanders schuldig verklaart, maar geen straf oplegt.

Uitspraak 10 april.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden