Update

OM vraagt weer algehele vrijspraak Wilders

Geert Wilders vandaag in de rechtbank. Achter hem advocaat Bram Moszkowicz Beeld ANP
Geert Wilders vandaag in de rechtbank. Achter hem advocaat Bram MoszkowiczBeeld ANP

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag voor de rechtbank in Amsterdam opnieuw algehele vrijspraak gevraagd van PVV-leider Geert Wilders. Volgens de officieren van justitie Birgit van Roessel en Paul Velleman heeft Wilders zich niet schuldig gemaakt aan het beledigen van moslims, het aanzetten tot haat en het aanzetten tot discriminatie.

De officieren van justitie toetsten in een urenlang betoog de uitspraken van Wilders die in de aanklacht zijn opgenomen. Geen van die uitlatingen voldoet aan het belangrijkste criterium: zij moet over mensen gaan om strafbaar te zijn. De omstreden uitspraken gaan echter telkens over de islam. Bovendien deed Wilders een aantal van zijn omstreden uitspraken in het kader van het politieke debat, aldus het OM.

Het aanzetten tot haat tegen een godsdienst is niet het aanzetten tot haat tegen gelovigen, zo redeneerden de officieren. Ook de andere aantijgingen tegen Wilders, het aanzetten tot discriminatie en het beledigen van moslims, werden door het OM om die reden van de hand gewezen.

Volgens het OM moeten de vorderingen van de benadeelde partijen niet-ontvankelijk worden verklaard, omdat er voor Wilders integrale vrijspraak is gevraagd. Ook ontbreekt er een rechtstreeks verband tussen eventueel geleden schade en de uitlatingen van Wilders. De benadeelde partijen (naast individuele personen diverse minderhedenorganisaties en moskeeën) kunnen hun standpunten vrijdag nog toelichten.

Fitna
Een van de uitlatingen is de in 2008 door Wilders uitgebrachte anti-islamfilm Fitna, die in zijn geheel in de tenlastelegging van het OM is opgenomen. Ook Fitna is volgens de officieren niet uit te leggen als een oproep om moslims te haten, maar is een aanklacht tegen de islam.

De officieren weken met hun betoog niet af van wat zij er vorig jaar oktober over hebben gezegd, toen hun visie op en standpunten over de zaak tegen Wilders uiteenzetten. Toen kwamen de aanklagers tot de slotsom dat Wilders integraal moet worden vrijgesproken.

Inhoud
Volkskrant-verslaggever Toine Heijmans is aanwezig in de rechtszaal. 'Voor het eerst in zeven maanden gaat het weer echt over de inhoudelijke zaak. Het gaat nu weer de diepte in', aldus de verslaggever.

Opvallend is volgens Heijmans dat het OM zich aan het begin van de dag uitsprak over mogelijke verwijten dat de officieren van justitie vanaf het begin uit zijn op vrijspraak. De officieren stelden dat ze wel degelijk de mogelijkheid van een veroordeling hebben onderzocht. Desondanks is de verwachting dat het OM aan het einde van de middag op alle punten vrijspraak gaat vragen.

Eerlijk proces
De rechtbank in Amsterdam had maandag bepaald dat het strafproces tegen Wilders door kon gaan. Het rechtscollege verwierp de bezwaren die advocaat Bram Moszkowicz op 2 mei opvoerde. Volgens de raadsman krijgt Wilders geen eerlijk proces. Hij vindt dat de beschikking van het Amsterdamse gerechtshof, die het OM in januari 2009 dwong Wilders te dagvaarden, al een vergaande veroordeling van Wilders bevatte. Moszkowicz pleitte daarom om het OM niet-ontvankelijk te verklaren.

De rechters gingen hier niet in mee. Ook het betoog dat rechter Tom Schalken de getuige Hans Janssen tijdens het beruchte etentje beïnvloed zou hebben, werd door de rechters verworpen. Rechter Schalken werd wel door de rechters op de vingers getikt. Hij had alle 'schijn van beïnvloeding' moeten voorkomen.

Schalken en Jansen zaten in mei 2010 aan bij een diner, drie dagen voordat Jansen op verzoek van Wilders een verklaring zou afleggen bij de rechter-commissaris. Schalken was een van de opstellers van de beschikking van het Amsterdamse gerechtshof.


Vandaag zet het OM voor de tweede keer zijn visie op de zaak uiteen. Aanstaande maandag houdt advocaat Moszkowicz zijn pleidooi.

null Beeld anp
Beeld anp
De officieren van justitie Beeld anp
De officieren van justitieBeeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden