OM: vijf jaar cel kopstuk 'marktplaatsfraude'

null Beeld ANP
Beeld ANP

Het Openbaar Ministerie (OM) wil dat vermeend internetoplichter Remy D. (29) vijf jaar achter de tralies verdwijnt. Voor de rechtbank in Haarlem betoogde de aanklager vandaag dat D. zich schuldig heeft gemaakt aan oplichting, witwassen en het leiding geven aan een criminele organisatie.

Vanuit Alkmaar zou de bende rond de verdachte tussen februari 2012 en juni 2013 ruim een kwart miljoen euro hebben buitgemaakt door advertenties te plaatsen op Marktplaats en betaalde goederen niet te leveren. In totaal werden ruim 2200 personen gedupeerd. Meer dan negenhonderd slachtoffers deden aangifte.

In de ogen van het OM was D. de onbetwiste leider van de bende. 'Remy is 'the man', citeerde de officier van justitie uit de verklaring die een medeverdachte aflegde. In de zaak staan 34 personen terecht. Komende week zijn de zaken tegen vier verdachten die net onder D. zouden hebben gediend. Daarna is het de beurt aan de grootste groep: de katvangers, die tegen beloning hun bankrekening ter beschikking stelden om betalingen op te laten storten.

Volgens het OM werden veel katvangers geronseld in de daklozenopvang in Alkmaar. 'Mensen in een uiterst kwetsbare positie, dakloos, vaak blut, die voor een habbekrats hun bankpas afgaven', aldus de officier van justitie.

D. hanteerde met enige bravoure de bijnaam 'Most Wanted'. En 'heel veel vingers in het dossier' wijzen in zijn richting, aldus de rechtbank in Haarlem. 'Onzin', zei D. bij de start van zijn proces eerder deze week. D. ontkende de oplichting niet. Hij zwakte wel zijn eigen rol af. Hiërarchie was er niet en hij was niet de man die over het geld ging, zei hij.

'Ik kende niet eens alle katvangers. We zaten met z'n vieren advertenties te plaatsen. Ik was de leider niet. De recherche heeft tunnelvisie gehad. Die heeft gedacht: Remy is de grote baas. Hem moeten we hebben.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden