OM vervolgt Wilders 'vol overtuiging'

Beeld anp

Het Openbaar Ministerie zegt vol overtuiging te hebben besloten tot vervolging van PVV-leider Geert Wilders voor zijn 'minder-Marokkanen'-uitspraken.

"Voor persoonlijke opvattingen is geen plaats", benadrukte officier van justitie Wouter Bos woensdagmorgen aan het begin van zijn requisitoir. Hij verwees hiermee naar opmerkingen van Wilders dat het zou gaan om een politiek proces. Er is ook beweerd dat het proces Wilders vooral een podium geeft. Volgens Bos is het geen taak van het OM om dat soort factoren mee te wegen bij een vervolging. Hij gaf aan de richtlijn van het college van procureurs-generaal te volgen. Daarin wordt gesteld dat eventueel martelaarschap of het uitbuiten van de forumfunctie geen reden is om niet te vervolgen.

Het requisitoir telt 190 pagina's en zal gedurende anderhalve dag gehouden worden. Bos verontschuldigende vooraf belangstellende volgers van het proces voor de lengte van zijn betoog, maar zei dat dit vraagt om 'juridische precisie'.

Spanning tussen grondrechten

Volgens de aanklager draait het proces om twee fundamentele waarden in onze samenleving: de vrijheid van meningsuiting en de bescherming tegen discriminatie. Tussen die twee grondrechten bestaat spanning, erkende Bos. Hij citeerde daarbij een uitlating die werd gedaan bij het opnemen van een discriminatieartikel in het wetboek van strafrecht in 1934. Daarin werd volgens hem gesteld dat 'Nederland een te schone reputatie van verdraagzaamheid heeft om die door ophitsers te laten vernietigen'.

Bos ging in zijn aanleiding verder in op de grote maatschappelijke beroering die de 'minder-Marokkanen'-uitspraken teweeg hebben gebracht en leidden tot 6474 aangiften.

Zijn collega Sabina van der Kallen ging later op de ochtend in op de internationale verdragen voor uitbanning van rassendiscriminatie en de Nederlandse wet. Daarin worden volgens haar grenzen gesteld aan de vrijheid van meningsuiting en kaders geschapen waarbinnen die vrijheid moet worden gerespecteerd.

Het Openbaar Ministerie zal zijn strafeis naar verwachting donderdag formuleren. Wilders staat terecht voor groepsbelediging en het aanzetten tot haat en discriminatie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden