OM vervolgt Rotterdamse verzorger in 11 insulinezaken, waarbij 4 doden vielen

 Een diabetespatient prikt zichzelf met een insulinespuit.  Beeld ANP
Een diabetespatient prikt zichzelf met een insulinespuit.Beeld ANP

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat definitief een medewerker van verzorgingstehuizen in de regio Rotterdam vervolgen die wordt verdacht van de zogeheten ‘insulinemoorden'. In vier van de elf gevallen zijn de slachtoffers overleden. De officier van justitie maakte dat vrijdag bekend tijdens een zesde niet-inhoudelijke zitting in deze zaak.

In alle vier de instellingen waar Rahiied A. zonder medische noodzaak insuline zou hebben toegediend aan patiënten waardoor zij ziek werden of overleden, waren volgens de gezondheidsinspectie tekortkomingen. De 22-jarige Rotterdammer wordt moord dan wel poging tot moord ten laste gelegd.

De tekortkomingen blijken uit een rapport van de gezondheidsinspectie. Het ging om onvolkomenheden op personeelsbeleid, deskundigheid van de medewerkers en medicatieveiligheid. Er zijn inmiddels maatregelen genomen tegen de meeste tekortkomingen.

De inspectie deed onderzoek naar aanleiding van de affaire in de instellingen De Wetering (Humanitas), Riederborgh, Jasmijnhuis (Dagelijks Leven) en ‘t Huys te Hoecke (Zorgwaard). “Het ging om uitzonderlijke gebeurtenissen waarbij noch de inspectie, noch de zorgaanbieders rekening hielden met de mogelijkheid dat dit zou kunnen gebeuren”.

Hoewel de meeste problemen nu zijn aangepakt, moeten er op een aantal aspecten nog maatregelen worden getroffen, zegt de inspectie. Zij zal de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten houden. “Het opzettelijke karakter maakt dat nooit helemaal uitgesloten kan worden dat dit soort incidenten in de toekomst niet meer voorkomen. Tegelijkertijd willen we er alles aan doen om de kans zo klein mogelijk te maken dat dit nog een keer gebeurt”.

Begin december werd al bekend dat het OM in tien gevallen tot vervolging overgaat, waarin vier personen overleden en zes onwel of ziek werden. Twee zaken waren nog in onderzoek. In totaal zijn vier verdachte gevallen die het OM heeft onderzocht, geseponeerd.

Lees ook:

Ook met diabetes heb je rechten op school

Scholen moeten ook zorgen voor chronisch zieke kinderen. Het College voor de rechten van de mens moet uitsluitsel geven of scholen verplicht zijn kinderen met diabetes te begeleiden.

Nooit meer insuline spuiten?

Onderzoekers Harvard: Nieuw hormoon biedt hoop voor diabetici

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden