OM vervolgt Marco Kroon om wangedrag rond carnaval

Portret van Marco Kroon. Beeld ANP
Portret van Marco Kroon.Beeld ANP

Marco Kroon, drager van de Militaire Willemsorde, moet voor de rechter verschijnen vanwege meerdere incidenten tijdens carnaval in Den Bosch.

De militair wordt verdacht van schennis van de eerbaarheid, belediging en eenvoudige mishandeling, zo maakte het Openbaar Ministerie (OM) in Arnhem bekend. Kroon werd op 3 maart aangehouden. Hij was die avond door agenten aangesproken op wildplassen. Daarop heeft hij drie agenten op onheuse en op strafbare wijze bejegend, stelt het OM vrijdag. Zo zou hij zijn geslachtsdeel hebben getoond en zijn middelvinger hebben opgestoken naar een andere agent. Bij zijn aanhouding zou hij een agent een kopstoot hebben gegeven.

Kroon moet voorkomen bij de militaire politierechter in Arnhem. Een datum is nog niet bekend. De verdachte werkt momenteel bij de Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht. Vanwege de incidenten wordt hij ook geschorst door het ministerie van Defensie. “De procedure om majoor Kroon te schorsen wordt opgestart”, zegt een woordvoerder van het ministerie tegen persbureau ANP. Dat gebeurt ‘gezien de ernst van de beschuldigingen’.

Hij zal zolang hij geschorst is niet aanwezig zijn bij officiële gelegenheden zoals de Dodenherdenking. Defensie vergoedt zijn advocaatkosten niet, wel zal hem zorg worden aangeboden als dat nodig is.

Stroomstootwapens

Kroon kreeg in 2009 als eerste militair sinds 1955 de hoogste militaire onderscheiding van Nederland. Sindsdien zijn er tal van kwesties rondom de man geweest. Vorig jaar bracht hij nog naar buiten in 2007 een Afghaan te hebben vermoord en dit nooit aan Defensie te hebben gemeld. Onderzoek van het OM bood geen definitief uitsluitsel.

Het is de eerste keer dat Kroon wordt geschorst. Toen hij in 2010 werd vervolgd wegens overtreding van de opiumwet en de wet wapens en munitie gebeurde dat niet. Hij werd toen later vrijgesproken van drugsbezit. Wel werd de oorlogsheld veroordeeld tot een boete van 750 euro en een voorwaardelijke werkstraf van tachtig uur voor het bezit van vier stroomstootwapens.

Lees ook:

Militair Marco Kroon zegt dat hij in Afghanistan een man doodde die hem mishandelde

De Nederlandse militair Marco Kroon heeft in 2007 in Afghanistan een man gedood die hem gevangen hield en mishandelde, verklaarde hij begin 2018.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden