OM: verklaringen Willem Holleeder zijn leugens

Rechtbanktekening vanuit de rechtszaal tegen Holleeder.  Beeld ANP
Rechtbanktekening vanuit de rechtszaal tegen Holleeder.Beeld ANP

Willem Holleeder beloofde bij het begin van zijn proces openheid van zaken te geven en eerlijk te antwoorden. Die belofte is de verdachte wat het Openbaar Ministerie (OM) betreft niet nagekomen. De vele verklaringen die hij heeft gegeven zouden niet meer dan leugens zijn.

Han Koch

Officier van justitie Sabine Tammes wenste donderdag voor de Amsterdamse rechtbank geen onduidelijkheid te laten bestaan over de vraag wie van de familie Holleeder geloofd moet worden: de zussen Astrid en Sonja, die zwaar belastend over hun broer hebben verklaard, of Willem. Het OM stelt dat alle informatie die de zussen hebben verschaft is geverifieerd en dat hun verklaringen voor het bewijs van vijf moorden en een doodslag kunnen worden gebruikt. Hun verhalen zijn ‘authentiek en oprecht’. Holleeders verhalen zijn daarentegen in de ogen van het OM niets anders dan pogingen om zijn misdaden te maskeren.

Van maskeren is ook sprake als de verdachte geen namen wenst te noemen. Wie hem geholpen heeft, mag er op rekenen dat zijn of haar naam niet wordt genoemd. Een geste die volgens Holleeder kwam uit de behoefte andere mensen niet in problemen te brengen. Het gebaar is volgens het OM waardeloos. De verdachte heeft de namen van velen niet genoemd omdat zijn verhalen niet kloppen en als een naam wel werd genoemd dan was betrokkene dood en het verhaal niet meer te controleren.

Verdwenen loyaliteit

In de ogen van het OM, dat vandaag is begonnen aan een 800 pagina’s tellend requisitoir, zijn de zussen Astrid en Sonja en hun broers Gerard en Willem zeker dertig jaar aan elkaar verbonden geweest door een groot geheim. Zij wisten al die tijd dat een deel van het losgeld uit de ontvoering van biermagnaat Freddy Heineken was gestoken in de aankoop van panden in het Amsterdamse Wallengebied en de hoerenbuurt Achterdam in Alkmaar.

De verdachte heeft volgens het OM lange tijd gedacht dat hij kon vertrouwen op de loyaliteit van zijn broer en zusters. Ten onrechte. Die loyaliteit verdween toen Willem zich agressief tegen zijn familie, en vooral zus Sonja en haar kinderen, begon te gedragen. Toen Astrid Willem ook hoorde zeggen dat drugshandelaar Cees Houtman kon rekenen op een aanslag verdween de loyaliteit en stapten de zussen naar de politie.

Broer Gerard heeft tot op de dag van vandaag niet tegen Willem willen verklaren. Niet omdat hij achter zijn oudere broer stond maar simpelweg omdat hij vreesde voor het geweld van zijn oudere broer. De houding van Gerard geeft in de ogen van het OM nog maar eens aan hoe gedurfd de stap van de zussen en later ook die van ex-vriendin Sandra den Hartog is om naar de politie te stappen.

Het OM is er volledig van overtuigd dat ook de verklaringen van de twee kroongetuigen Fred Ros en Peter la Serpe gebruikt kunnen worden. In een eerder proces, Passage geheten, doken zij voor het eerst op. Het gebruik van de kroongetuigenissen is al bij hogere rechters bekrachtigd.

Het requisitoir gaat vrijdag verder. Op 1 maart zal het OM de strafeis formuleren.

Lees ook:

Het volk heeft al geoordeeld over Holleeder, nu alleen de rechter nog

Justitie begint aan het requisitoir in de zaak-Holleeder. Dat gaat vier dagen duren. ‘Het gaat erom de nabestaanden een stem te geven.’

Astrid Holleeder: Willem was nummer één in de criminele wereld

Haar broer Willem was de top van de criminele wereld. Niet de inmiddels voor meervoudige moord veroordeelde Dino Soerel had de leiding in de Amsterdamse onderwereld aan het begin van deze eeuw. Getuige Astrid Holleeder haalde vrijdag nog maar eens fors uit naar haar van vijf moorden verdachte broer.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden