OM verdenkt Haagse djihadisten van lidmaatschap terroristische organisatie

De 'drijvende krachten' van de djihadistische beweging in Den Haag en omstreken zitten vast en dat is te merken. Zo wordt de bekendste djihadistische website 'De Ware Religie' niet meer bijgehouden sinds de verdachten Azeddine C. alias Abou Moussa, Rudolph H. (alias Abu Suhayb) en Oussama C. (alias Abou Yazeed) zijn gearresteerd. Ook op Twitter, Facebook en andere sociale media is het vanuit de djihadistische regio West-Nederland (Den Haag, Delft, Zoetermeer, Gouda, Rotterdam en Amsterdam) rustiger.

Nicole Bogers van de politie in Den Haag zegt dat het volgens wijkagenten ook op straat te merken is. De spanningen van deze zomer in de Schilderswijk en het Transvaalkwartier lijken bedaard.

De drie eerdergenoemde verdachten, een dinsdag gearresteerde 'terugkeerling' uit Syrië ('Djihadi Jordi') en een andere man die vastzit, worden beschouwd als samenwerkingsverband. Persofficier van justitie Wouter Bos zegt dat op deze vijf verdachten 'artikel 140a uit het Wetboek van Strafrecht' van toepassing is: deelname aan een criminele organisatie met terroristisch oogmerk. De vijf worden dus gezien als leden van een terroristische organisatie.

Ook worden ze verdacht van het ronselen voor de gewapende djihad onder een terroristische vlag, opruiing, haatzaaien en voorbereiding en samenspanning voor moord en doodslag met een terroristisch oogmerk.

Raadsman H. Sytema van Abu Suhayb zei in het AD dat het lidmaatschap van een terroristische organisatie een 'lapmiddel' is waarmee justitie de kans op een veroordeling wil vergroten, terwijl er 'weinig concrete verdenkingen' zijn tegen zijn cliënt.

Met de zwaardere tenlastelegging ligt de strafmaat hoger en is het eenvoudiger om een veroordeling te krijgen. Ter vergelijking: voor ronselen voor de gewapende strijd onder een terroristische vlag staat maximaal vijf jaar, voor lidmaatschap aan een criminele organisatie met terroristisch oogmerk staat maximaal vijftien jaar, aldus Bos.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden