OM-topman is kritiek van advocaten beu

De harde taal van advocaten aan het adres van het OM kan niet door de beugel, vindt OM-baas Brouwer. De Orde van Advocaten wil overleg.

Harm Brouwer, de hoogste baas van het Openbaar Ministerie (OM), is de ’beledigende’ kritiek van advocaten op zijn organisatie zat. De OM-topman heeft daarover een brief geschreven aan de deken van de Orde van Advocaten, Willem Bekkers.

Uitspraken van een aantal advocaten in dagblad De Pers, begin juni, waren voor Brouwer de druppel die de emmer deed overlopen. In de gratis ochtendkrant beschuldigden de advocaten Victor Koppe, Jan Hein Kuijpers, Bart Nooitgedagt en Jan Boone de bekende officier van justitie Koos Plooij van dubieuze werkwijzen. Volgens de raadslieden is Plooij, boegbeeld van het OM, niet uit op waarheidsvinding maar op de veroordeling van een verdachte.

Harm Brouwer vindt die kritiek beledigend en zelfs ’een aanzet tot karaktermoord’. Hij wil dat algemeen deken Bekkers zich uitspreekt over de beschuldigingen van de advocaten.

Bekkers is niet van plan de betrokken raadslieden op het matje te roepen. „Dan ga ik in op individuele zaken en dan moet ik de dossiers kennen en de advocaten spreken. Bovendien is zoiets een taak van de lokale dekens.” Bekkers gaat wel aandacht besteden aan omgangsvormen, in zijn toespraak op het jaarcongres van de Orde en in het eerstvolgende nummer van het Advocatenblad.

De kritiek in dagblad De Pers staat niet op zichzelf: omgangsvormen in de rechtszaal lijken de laatste jaren te verharden. Advocaten worden niet alleen mondiger tegen het OM, maar ook ten opzichte van rechters.

„Advocaten, officieren van justitie en rechters hebben een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor de rechtspleging”, licht Bekkers toe. „Zonder elkaar kun je het niet. Daarom is het belangrijk om met elkaar in gesprek te blijven over omgangsvormen: hoe scherp mag het debat gevoerd worden? De lokale dekens zijn daar al over in gesprek met de presidenten van de rechtbanken. Het is een onderwerp dat al langer onze aandacht heeft”, zegt Bekkers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden