OM toetst zwaardere straf voor vuurwerk

Eis tegen internethandelaars gaat om Vuurwerkbesluit heen

Veel hebben ze aan hun vuurwerkhandeltje via internet niet verdiend. Een paar honderd euro denken Ruud V. (25) en Danny V. (33). Ze hebben echter wel veel te verliezen. Als de rechtbank in Breda meegaat in de eisen van het Openbaar Ministerie dan wordt het voor hoofdverdachte V. 36 maanden cel. Zijn medeverdachte wacht dan 15 maanden gevangenisstraf.

Beide verdachten die gisteren voor de rechter stonden, hebben samen met een derde verdachte de pech dat het OM kiest voor een weg die gekenschetst kan worden als juridisch vuurwerk. Normaal gesproken worden het voorhanden hebben en verhandelen van verboden vuurwerk vervolgd op basis van de artikelen uit het zogeheten Vuurwerkbesluit. Die bepalingen leveren over het algemeen aanzienlijk lagere straffen op dan het loodzware artikel 174 uit het Wetboek van Strafrecht dat nu in stelling wordt gebracht.

Dat artikel 174 met een maximumstraf van maar liefst vijftien jaar cel, stelt het in omloop brengen van voor het leven en de gezondheid gevaarlijke goederen strafbaar. Dat moet dan wel gebeuren op zo'n manier dat je anderen niet op de hoogte brengt van het risico dat is verbonden aan de goederen.

Hoofdverdachte V., naar eigen zeggen geïnspireerd door een uitzending van Alberto Stegeman bij SBS6 over het verzenden van goederen via een pakketdienst, verkocht in juli 2010 vuurwerk via internet. Hij adverteerde met een speciale service: de zending zou discreet worden afgeleverd. Het ging ook niet om zomaar vuurwerk, maar om in Nederland verboden waar zoals de Cobra 6 (waar je een deur mee uit de sponningen kunt blazen) of de Big Boy met de kracht van een M50 handgranaat.

V. incasseerde het geld en regelde de bestellingen bij de groothandel in Polen. De vuurwerkpakketten werden vervolgens niet naar hem verzonden, maar rechtstreeks naar de klant. Daarvoor werden vervoerders als UPS, GLS en TNT gebruikt. Allemaal vervoerders die volgens het OM niet toegerust waren op het vervoer van gevaarlijke stoffen en die vaak ook nog eens werken met zzp'ers die voor de laatste etappe van het pakket zorgen. Chauffeurs die wellicht met een sigaretje in de wagen zitten of bij een ongeluk betrokken raken en zo voor een ravage kunnen zorgen, zo hield de officier van justitie de verdachten voor.

De zaak die gisteren voor de rechter werd gebracht, is een oude zaak. Het OM meldde dat daarmee bij het bepalen van de strafeis ook rekening is gehouden. Met andere woorden: als de zaak, waarin de drie verdachten hebben bekend, kersvers was geweest dan waren de eisen nog hoger uitgevallen. Voor het OM, zo werd gisteren duidelijk, is niet eens zozeer van belang welke straf op 11 maart wordt uitgesproken. Van groot belang is of de rechter de straf baseert op artikel 174, een artikel dat vooral werd benut voor het tegengaan van het op de markt brengen van bijvoorbeeld vervuild voedsel, maar niet voor vuurwerk.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden