OM start strafrechtelijk onderzoek Demmink

Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie staat op 21 januari journalisten te woord voorafgaand aan het vragenuurtje in de Tweede Kamer. Opstelten zegt de beslissing te respecteren van het hof in Arnhem dat zijn vroegere topambtenaar Joris Demmink toch moet worden vervolgd wegens een zedendelict Beeld anp
Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie staat op 21 januari journalisten te woord voorafgaand aan het vragenuurtje in de Tweede Kamer. Opstelten zegt de beslissing te respecteren van het hof in Arnhem dat zijn vroegere topambtenaar Joris Demmink toch moet worden vervolgd wegens een zedendelictBeeld anp

Het Openbaar Ministerie is begonnen met een strafrechtelijk onderzoek naar Joris Demmink, voormalig topambtenaar van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Dit is gebeurd in reactie op de uitspraak van het gerechtshof in Arnhem vorige maand, meldt het OM vandaag.

Volgens dit hof ligt er genoeg informatie op tafel die 'voldoende aanleiding geeft voor een redelijk vermoeden van schuld voor verkrachting'. Daarom moet justitie nader onderzoek doen.

Demmink was tot 1 november 2012 de hoogste ambtenaar op het ministerie. Hij wordt al jaren in verband gebracht met pedofilie, maar heeft de beschuldigingen zelf altijd tegengesproken.

De voormalig topman wordt concreet verdacht van de verkrachting van twee toen minderjarige jongens in Turkije. Dat zou zijn gebeurd tijdens een dienstreis van Demmink in 1996.

Van het gerechtshof moet justitie onder meer een getuige in Turkije gaan ondervragen. Daarnaast moet nader onderzoek worden gedaan naar in- en uitreisgegevens van Demmink. Hij heeft namelijk altijd ontkend dat hij in 1996 in Turkije was. Het OM zegt daarnaast ook mogelijke andere aanwijzingen in het onderzoek mee te nemen.

Onderzoek naar Demmink
Het OM deed recent nog onderzoek of Demmink naar Turkije was geweest. Op basis daarvan concludeerde justitie dat Turkije geen informatie heeft dat Demmink in 1996 in Turkije was. Adèle van der Plas, advocaat van beide vermeende Turkse slachtoffers, twijfelde toen al openlijk aan dat onderzoek.

Er zou alleen gekeken zijn naar gegevens van de afdeling grensbewaking, asiel en vreemdelingen. Volgens Van der Plas zou Demmink daar helemaal niet geregistreerd staan, omdat hij destijds een diplomatiek paspoort had.

Het OM zegt naast de opdrachten van het hof ook mogelijke andere aanwijzingen in het onderzoek mee te nemen. Er komt een onderzoeksteam dat bestaat uit rechercheurs van de rijksrecherche en zedenrechercheurs van de politie. Het landelijk parket van het OM leidt het onderzoek met twee officieren van justitie. De verwachting is dat het binnen een jaar wordt afgerond.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden