Euthanasie

OM seponeert euthanasie-zaak tegen arts

Het Openbaar Ministerie besluit opnieuw een arts niet te vervolgen in een euthanasiezaak. 

Een arts van het Expertisecentrum Euthanasie, destijds de Levenseindekliniek, die in 2017 euthanasie verleende aan een 84-jarige vrouw met onder andere artrose en ademhalingsproblemen, wordt niet vervolgd. Dezelfde arts heeft een tweede onderzoek tegen zich lopen. Dat is nog niet afgerond.

In de zaak die donderdag geseponeerd werd, oordeelde de Regionale Toetsingscommissie Euthanasie eerder dat de arts niet goed genoeg had bekeken of het lijden van de vrouw echt uitzichtloos was, zoals de wet voorschrijft. De arts had de patiënte eerst nog andere behandelopties moeten laten uitproberen, vond de commissie.

Uit het onderzoek van het OM blijkt nu dat er geen reële verbetering van de situatie van de vrouw te verwachten was. Het OM vindt dat de arts wel zorgvuldig heeft gehandeld.

Justitie speelde de laatste jaren een actieve rol in het euthanasiedebat, door in 2017 en 2018 vijf strafonderzoeken naar artsen te starten. Twee van die zaken werden door het OM al geseponeerd.

In een ander geval kwam het tot een rechtszaak. De betrokken verpleeghuisarts, die euthanasie verleende aan een vrouw met diepe dementie, werd door de rechtbank ontslagen van alle rechtsvervolging. Vorige maand oordeelde ook de Hoge Raad dat de arts in die zaak juist heeft gehandeld.

Ook in de laatste openstaande zaak gaat het om een patiënte met dementie. Het Expertisecentrum Euthanasie gaat er daarom van uit dat het OM ook in dat geval zal afzien van vervolging. Het OM wil daar niet op vooruitlopen.

Lees ook:

De Hoge Raad geeft artsen ruimte om de doodswens van een patiënt met dementie te interpreteren

Wanneer kan euthanasie bij ernstige dementie door de beugel? Het arrest over de 'koffie-euthanasie’uitgelegd aan de hand van vier vragen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden