OM: Selten, meesteroplichter

Vleeshandelaar hoort vijf jaar tegen zich eisen voor geknoei met paardenvlees

Zelf houdt vleeshandelaar Willy Selten het op een aaneenschakeling van administratieve fouten. Voor het Openbaar Ministerie is de eigenaar van het inmiddels failliete bedrijf dat zijn naam draagt niet meer dan een 'meester in de misleiding'. De 45-jarige Brabander hoorde gisteren voor fraude met paardenvlees vijf jaar cel tegen zich eisen voor de rechter in Den Bosch. En dat is een stevige eis waarmee het OM wil laten zien dat geknoei met voedsel absoluut niet mag lonen.

In 2012 ging er 400 ton rundvlees per week door het bedrijf van Selten. De 125 medewerkers beenden en versneden vlees voor de groothandel die weer doorverkocht aan ambachtelijke slagerijen in de regio, maar vooral ook buiten de landsgrenzen. Geld en nog eens geld was volgens het OM de reden dat Selten een paar jaar eerder inging op het aanbod van een Britse veehandelaar om naast runderen ook paarden in te kopen. Ruim drie ton aan paardenvlees werd er in krap twee jaar tijd ingekocht. Het paardenvlees kwam het bedrijf in, maar is volgens het OM daarna administratief nooit in de boeken terechtgekomen, paard en rund werden simpelweg gemengd. Selten houdt zelf vol dat hij het paarden- en het rundvlees van elkaar wist te scheiden, maar daar gelooft het Openbaar Ministerie niets van.

Hoeveel heeft Selten overgehouden aan de verkoop van snippers paardenvlees die als rundvlees de deur uit gingen? Selten zelf denkt dat hij er praktisch niets op heeft verdiend. Ja een "paar dubbeltjes of een kwartje per kilo". Hij probeerde gisteren de rechters uit te leggen dat bij paardenvlees meer onbruikbare stukken overblijven en dat het daarom financieel nauwelijks aantrekkelijk is om het goedkopere paardenvlees in te kopen. De rechter leek de redenering moeilijk te kunnen volgen.

Juridisch gezien bestaat de fraude uit tientallen valse stukken - van facturen tot stickers op dozen en van weeglijsten tot pakbonnen. Die gigantische bundel valse stukken levert het delict valsheid in geschrifte op. En volgens het OM had er aanzienlijk meer op de tenlastelegging kunnen staan dan de feiten waarvoor Selten nu wordt vervolgd.

Achter die bundel valse stukken gaat volgens het OM een enorme hoeveelheid slachtoffers schuil. In potentie zijn er volgen het OM 541 afnemers van producten van Selten opgelicht. Maar ook de consument is bedrogen. Die had er immers op moeten kunnen vertrouwen dat als er rundvlees in een hamburger zit daar geen spoor van paard in is te vinden. De handelwijze van Selten is volgens het OM vooral ook verwerpelijk omdat vee besmet kan zijn met ziektes of vervuild door medicijnen. De vleessector heeft geleden, vindt de officier van justitie, in heel Europa is de afgelopen jaren met argusogen gevolgd hoe in Nederland de zaak-Selten zich ontwikkelde.

Er deugde veel niet bij Selten, zo verklaren kwaliteitscontroleurs uit het bedrijf. De hal werd opgepoetst als er controles of grote klanten op komst waren. Na vertrek werden de oude snijplanken weer teruggelegd.

Willy Selten benutte zijn laatste woord voor een emotioneel betoog. Hij had zeker één miljoen runderen verwerkt tegen hooguit duizend paarden. Hij voelt zich kapot gemaakt, maar heeft de zaak niet bewust geflest. Zijn zoon heeft in België een nieuw vleebedrijf waar hij zelf adviseert en een vergoeding krijgt. Uitspraak op 7 april.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden