'Om seksisme te stoppen, moeten we jongens opvoeden'

Vrouwen rijden op een scooter langs een billboard met daarop de tekst 'verkrachting is moord', in New Delhi Beeld AFP
Vrouwen rijden op een scooter langs een billboard met daarop de tekst 'verkrachting is moord', in New DelhiBeeld AFP

Sinds de zaak van de groepsverkrachting van een jonge vrouw in een stadsbus in New Delhi anderhalve week geleden, wordt in India fel gedebatteerd. Hoe kunnen dergelijke misdaden het best worden bestreden, is de meest prangende vraag. De regering heeft maandag een commissie aan het werk gezet die over dertig dagen met aanbevelingen moet komen. De commissie heeft een oproep gedaan aan juristen, vrouwengroepen en andere organisaties om suggesties te doen voor hervormingen.

Afgelopen weekeinde liepen de gemoederen in Delhi hoog op toen de politie met wapenstokken en traangas een betoging uiteensloeg van veelal jonge demonstranten die een protestmars wilden houden naar het presidentiële paleis. Zij eisten snelrecht en strengere straffen voor verkrachters, en hebben weinig vertrouwen in de daadkracht van de regering. Het duurde een week voordat premier Manmohan Singh zich in het openbaar uitsprak over de gruwelijke verkrachting.

Aanvallen met zuur
Geweld tegen vrouwen komt in heel India veel voor. Het Britse onderzoeksbureau Thomson Reuters constateerde vorig jaar na een opiniepeiling onder experts dat India het op drie na gevaarlijkste land in de wereld is voor vrouwen. Zij staan bloot aan onder meer huiselijk geweld, aanvallen met zuur, gedwongen abortussen van meisjesfoetussen en verkrachtingen.

Ook betast, geknepen of gemolesteerd worden is voor miljoenen vrouwen in India dagelijkse kost. Velen doen uit angst geen aangifte. De vrouwen die dat wel durven, krijgen te maken met onwillige politiemensen, die hen er vaak van beschuldigen dat zij het geweld zelf hebben uitgelokt door 'onfatsoenlijke' kleding of gedrag.

Justitie in India opereert traag en het belang van het verkrachtingsslachtoffer is meestal ondergeschikt. Rechtszaken kunnen jaren duren en zijn door de confrontatie met de daders voor de slachtoffers erg traumatisch. En soms leggen rechters lage straffen of zelfs vrijspraak op met het argument dat het 'jonge jongens zijn die hun hele leven nog voor zich hebben'.

De discussie richt zich dezer dagen vooral op de strafmaat voor verkrachters. Minister van binnenlandse zaken Shinde suggereerde dat die in extreme zaken mogelijk moet worden verhoogd van levenslang tot de doodstraf. De oppositie heeft zich ronduit uitgesproken voor de doodstraf in extreme gevallen of chemische castratie van verkrachters.

Patriarchale structuur
Maar de vraag is of strengere straffen de werkelijke oorzaken van seksueel geweld tegen vrouwen in India zullen wegnemen. Verschillende Indiase opiniemakers stellen dat de oorzaken van seksueel geweld tegen vrouwen veel dieper in de Indiase samenleving schuilen, namelijk in de patriarchale structuur.

"Laten we ons afvragen hoe wij, onze samenleving, wij als volk, de ideeën hebben laten ontstaan die leiden tot verkrachtingen? Hoe onze mannen zo gewelddadig zijn geworden en waarom we onze vrouwen zo stelselmatig beledigen?" schreef de feministische auteur Urvashi Butali in de krant The Hindu. "Laten we ons afvragen hoe het kan dat bevoorrechting geweld uitlokt."

Anderen, zoals de hoogleraar recht Ratna Kapur, denken dat mannen in het economisch groeiende India niet kunnen accepteren dat vrouwen steeds meer plaats op de arbeidsmarkt opeisen. "Met het openen van die markt zijn vrouwen zichtbaarder geworden op de werkvloer. Dat zij nu de mannelijke bastions van de macht binnengaan, is een uitdaging aan het rechts- en superioriteitsgevoel van de traditionele Indiase man", stelt Kapur. "Het idee van een vrouw als een volledig gevormd menselijk subject blijft moeilijk om te accepteren."

"Meer wetten, of de roep om de doodstraf, zijn niet het antwoord op wat een ingrijpend sociaal probleem is", vindt Kapur. Zij stelt dat Indiase ouders hun zonen het gevoel geven dat zij alle rechten hebben. "Het voortrekken van zonen erodeert het respect voor vrouwen, omdat meisjes gezien worden als ongewenst of lastig. Deze ongelijkheid zorgt voor de haat tegen vrouwen die we zien in het hele land", meent de juriste. "Wat nu nodig is, is niet meer bescherming en veiligheid, maar educatie."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden