Update

OM schikt met frauderende Stapel: 120 uur werkstraf

Het boek 'Ontsporing' van de wetenschapper Diederik Stapel in boekhandel Scheltema in november vorig jaar.Beeld anp

De frauderende hoogleraar sociale psychologie Diederik Stapel krijgt een werkstraf van 120 uur voor het 'vals opmaken en het vervalsen van datasets'. Daarnaast ziet hij af van het recht op ziekte- en arbeidsongeschiktheidsuitkering. Dat komt neer op anderhalf jaarsalaris. Dat meldt het OM.

Het Openbaar Ministerie maakte vrijdag de details van de overeenkomst van Stapel met het Functioneel Parket bekend. Het Functioneel Parket spreekt van een 'passende afdoening van strafbare feiten'.

'De heer Stapel heeft reeds ingrijpende gevolgen van zijn handelen ondervonden. Hij heeft meegewerkt aan het strafrechtelijk onderzoek en aan het onderzoek van de commissie Levelt. Ook heeft hij zijn doctorstitel ingeleverd. Met die omstandigheden is rekening gehouden', stelt het Functioneel Parket.

Volgens de FIOD heeft Stapel geen misbruik gemaakt van subsidiegeld. Het geld dat hij ontvangen heeft, is namelijk wel besteed aan het uitvoeren van onderzoek. Het geld is voornamelijk gegaan naar personeelskosten. Dat personeel heeft onderzoek gedaan, weliswaar met deels verzonnen data, maar daar waren de onderzoekers niet van op de hoogte.

Diederik Stapel is blij dat zijn zaak met een schikking is afgedaan. Dat meldt hij vrijdag via zijn advocaat Stijn Franken. Hij wil niet zelf reageren. 'Hij is ook blij voor zijn familie en collega's', aldus Franken.
Die voegt eraan toe dat Stapel 'erg veel spijt heeft van wat er is gebeurd'.

Universiteit Tilburg
'We zijn blij dat er nu een einde is gekomen aan deze periode.' Dat zei een woordvoerder van de universiteit van Tilburg vrijdag. 'Inhoudelijk hadden we deze periode al afgesloten bij de presentatie van de onderzoeksbevindingen van de commissie-Levelt in november vorig jaar. Maar we zijn blij dat het nu echt helemaal klaar is.'

De commissie-Levelt onderzocht samen met de commissies-Noort en -Drenth het werk van Diederik Stapel aan de universiteiten van Tilburg, Groningen en Amsterdam (UvA). Uit hun onderzoek bleek dat de ex-hoogleraar gefraudeerd heeft in zeker 55 van de 130 onderzochte artikelen en in 10 boekhoofdstukken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden