OM: religie kan smoes zijn om kind thuis te houden

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Ouders die hun kinderen thuis willen scholen, beroepen zich steeds vaker op religie. Godsdienst kan een smoes zijn om kinderen thuis te houden, meent het Wetenschappelijk Bureau van het Openbaar Ministerie (WBOM). Staatssecretaris Dekker werkt al aan een oplossing.

Robin de Wever

In een advies aan de landelijk jeugdofficier van justitie waarschuwt het WBOM dat het aantal vrijstellingen voor thuisonderwijs de afgelopen jaren sterk is gestegen. In 2001 kregen 94 ouderparen toestemming om hun kind zelf te scholen, in 2012 waren dat er 429. Het advies stamt uit juni vorig jaar, maar is deze week vanwege een zogeheten WOB-verzoek openbaar gemaakt.

Ook 'objectivisten' melden zich nu
Van oudsher wordt de religieuze uitzondering vooral benut door uiterst orthodoxe protestanten en schismatieke katholieken. Zij kunnen soms geen school vinden die aansluit op hun wereldbeeld. Inmiddels melden zich ook ouders die hun kinderen willen thuishouden op grond van het paganisme of het objectivisme. Aan die aanvragen zit volgens het wetenschappelijk bureau soms een vies luchtje.

Rechters moeten ieder beroep op geloof serieus bekijken, dus de verleiding om religieuze gewetensbezwaren te verzinnen is groot. 'Ook geloof in kabouters moeten wij serieus nemen', vertelt landelijk jeugdofficier Linda Dubbelman aan het ANP.

Openhartigheid zou vaak worden bestraft. Ouders die heel precies uitleggen waarom ze kiezen voor thuisscholing krijgen vaak te horen dat hun argumenten niet sterk genoeg zijn.

Dekker wil thuisonderwijs aanpakken
Staatssecretaris Dekker van Onderwijs werkt al aan een voorstel om de uitzonderingen voor gewetensbezwaarden te schrappen. Kinderen hebben volgens hem recht op het best mogelijke onderwijs en alleen scholen zouden die kwaliteit garanderen.

Volgens critici druisen zijn plannen echter in tegen de vrijheid van onderwijs. Het Kohnstamminstituut, dat veel onderzoek doet naar onderwijs, meent zelfs dat thuisonderwijs in het buitenland even goede papieren heeft als reguliere scholen.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden