OM overlegt informatie deal met getuige liquidaties

(Novum) - In het onderzoek naar liquidaties in het criminele milieu heeft het Openbaar Ministerie de overeenkomst met de kroongetuige Peter la S. toegevoegd aan het dossier. De rechter-commissaris heeft daartoe onlangs opdracht gegeven.

Het OM heeft zich altijd verzet tegen het vroegtijdig toevoegen van de deal. Daardoor zou belangrijke onderzoeksinformatie openbaar worden gemaakt, terwijl het onderzoek nog 'in volle gang' is.

In maart sloot het OM de omstreden overeenkomst met de 42-jarige La S. In ruil voor een lagere strafeis legde hij verklaringen af over verschillende moorden, waaronder die op vastgoedhandelaar Kees Houtman en cafébaas Thomas van der Bijl.

De getuige heeft zelf verklaard één liquidatie te hebben gepleegd, en betrokken te zijn geweest bij twee voorbereidingen daartoe. Volgens het OM beschikt de man over 'essentiële' informatie over de onderzoeken naar een aantal liquidaties of pogingen daartoe.

Het OM laat weten de overeenkomst maandagochtend aan de rechtbank te hebben overlegd, en te hebben verzonden aan de raadslieden van de verdachten in de verschillende liquidatieonderzoeken. Vanwege het opsporingsbelang van verdachten, die door La S. van betrokkenheid worden beschuldigd, zijn gegevens over een aantal zaken in de overeenkomst nog niet aan het dossier toegevoegd. Dat is gebeurd met instemming van de rechter-commissaris, laat het OM weten.

In de overeenkomst staan de voorwaarden waaraan de getuige en het OM zich hebben verbonden. Zonder die inhoudelijk toe te lichten, stelt het OM dat het gaat om voorwaarden zoals aangegeven in de wet. De strafeis voor wat de verdachte ten laste zal worden gelegd, zestien jaar, zal worden gehalveerd. Dat is goedgekeurd door het College van Procureurs-Generaal. De rechter-commissaris heeft de overeenkomst getoetst en rechtmatig bevonden, laat het OM weten.

Het zou op dit moment nog niet mogelijk zijn om in detail in te gaan op de inhoud van de overeenkomst met de zelfverklaarde huurmoordenaar. De redenen die daarvoor worden genoemd zijn het opsporingsbelang en het feit dat de rechtbank de totstandkoming en de inhoud van de overeenkomst nog niet heeft getoetst.

In juli bepaalde de rechtbank in Amsterdam nog dat de deal niet openbaar hoefde te worden gemaakt. De advocaten van de twee verdachten hadden om openbaarmaking gevraagd. De rechtbank oordeelde dat 'de belangen van het opsporingsonderzoek van het OM zwaarder wegen dan de belangen van de verdediging bij het openbaar maken van de deal'. Het OM zei tijdens de zitting dat de verklaringen van La S. niet openbaar kunnen worden gemaakt, omdat nog niet alle verdachten in verschillende moordzaken waarover La S. heeft getuigd zijn aangehouden.

De verdachten, Ali A. en Sjaak B., zouden naast de moorden op Van der Bijl en Houtman betrokken zijn geweest bij de moord op de voorzitter van de Turkse voetbalvereniging Türkiyemspor, Nedim Imaç.

Marnix van der Werf, advocaat van Sjaak B., laat in een reactie weten dat hij alles wat hij maandag in de overeenkomst heeft gelezen al wist. Het is hem juist te doen om de gegevens die het OM nog niet heeft toegevoegd. "Ik wil kunnen controleren of de kroongetuige betrouwbaar is", zegt Van der Werf. "Wat ik wel opvallend vind, is dat in de deal over betrokkenheid bij twee pogingen tot liquidaties wordt gesproken, terwijl La S. vijf pogingen heeft bekend. Ook staat er niets in over hasj- en heroïnehandel en afpersing. Ik vind dat een beetje wonderlijk, en het bevestigt mijn vermoeden dat La S. 'cadeautjes' heeft gekregen in ruil voor belastende verklaringen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden