OM opnieuw onder vuur om kroongetuige liquidaties

(Novum) - Het is griezelig dat het Openbaar Ministerie en politie in het onderzoek naar een reeks liquidaties blijven volhouden dat kroongetuige Peter la S. betrouwbaar is. Dat zei de advocaat van Ali A. donderdag in Amsterdam, waar zijn cliënt en Sjaak B. verschenen in een voorbereidende zitting voor de strafzaak rond de moorden op Kees Houtman en Thomas van der Bijl.

La S. heeft in ruil voor strafvermindering belastende verklaringen afgelegd op grond waarvan veertien verdachten van diverse liquidaties vastzitten, onder wie de 34-jarige Ali A. en de 37-jarige Sjaak B. A. wordt door justitie gezien als opdrachtgever en 'informatiemakelaar' van een aantal liquidaties; B. zou wapenleverancier zijn geweest.

De advocaten van A. en B. vroegen donderdag om opheffing van het voorarrest van hun cliënten. Volgens de raadsmannen zijn de verklaringen van La S. tegenstrijdig. De advocaat van B., Marnix van der Werf, bracht naar voren dat La S. heeft verklaard dat zijn cliënt een goede vriend was van Jesse R. maar ook heeft gezegd dat deze huurmoordenaar B. niet in vertrouwen nam. Van der Werf vindt dat tegenstrijdig. "Het OM kan niet van twee walletjes eten."

De advocaten stelden ook dat de verklaringen van La S. door niets worden ondersteund. Er zijn geen andere bronnen bijgekomen, zoals andere getuigen of sporen, stelde Van der Werf. Volgens het OM zijn er nog genoeg gronden om A. en B. in voorarrest te houden. De zaak is aangehouden tot 14 april.

La S. zegt de informatie over de twee verdachten te hebben van R., met wie hij jarenlang vrendschappelijk omging. R. is onlangs door Marokko aan Nederland uitgeleverd. Hij zou als huurmoordenaar meerdere liquidaties op zijn geweten hebben. Jesse R. heeft tegen de rechter-commissaris gezegd dat verklaringen van Peter la S. niet kloppen. De beschuldigingen aan het adres van A. en B. zouden niet juist zijn.

La S. heeft in ruil voor strafvermindering belastende verklaringen afgelegd op grond waarvan veertien verdachten van diverse liquidaties vastzitten. La S. stapte om verschillende redenen naar justitie. Het criminele milieu verlaten was daarvan de belangrijkste. La S. vertrouwde zijn contacten met politie toe aan Jesse R., die La S. verkenningen liet uitvoeren voor nog uit te voeren liquidaties. Volgens de kroongetuige wilde R. inspelen op zijn schuldgevoelens en belastende informatie over hem verzamelen.

Van der Werf voerde donderdag aan dat La S. ten onrechte tegenover justitie heeft verklaard dat hij in 2004 de onderwereld is ingerold. Uit verklaringen van rechercheurs zou namelijk blijken dat hij in 2002 al betrokken was bij een moord, stelt de advocaat.

Ali A. stak aan het eind van de zitting een emotioneel betoog af, waarin hij stelde dat de beschuldigingen van La S. onjuist zijn. Hij richtte zich meermalen tot het OM. "Los het maar op. Maar er gaat niets over mijn rug worden opgelost." A. verklaarde een vriend te zijn van de voortvluchtige Dino S. "Maar is dat verboden? Willem van Hanegem is ook een vriend van me." A. wees erop dat hij drie kinderen heeft. Hij zou drie uur na de geboorte van zijn dochter zijn opgepakt.

Justitie verwacht in september het aangekondigde 'megaproces' te voeren, waarin meerdere liquidaties in de Amsterdamse onderwereld worden behandeld. Het OM wil zeker vijf moorden tegelijkertijd behandelen. Enkele verdachten zijn bij meerdere zaken betrokken. Het gaat om de moord op Van der Bijl, Houtman, Salim Hadziselimovic, Djordje Ilic en de oud-voorzitter van de Amsterdamse voetbalclub Türkiyemspor Nedim Imaç. Dinsdag werd voor deze liquidatie in Amsterdam een 37-jarige verdachte aangehouden. De vijftien verdachten in deze zaken worden verdacht van moord, poging tot moord of het voorbereiden ervan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden